HP kondigde afgelopen weekend aan dat webOS een nieuw leven krijgt, als open source platform. Analisten zijn sceptisch over het voorstel en verwachten weinig goeds van het initiatief. Anderen zien nog wel kansen voor het besturingssysteem.

HP kreeg webOS in handen na een overname in 2010 van smartphonefabrikant Palm voor 1,2 miljard dollar. HP had grootse plannen met het platform en lanceerde de TouchPad, een tablet met webOS dat gebruikers een unieke ervaring moest geven.

TouchPad, OuchPad

De TouchPad verkocht slecht en werd lachwekkend de OuchPad genoemd. HP, onder leiding van ceo Leo Apotheker, besloot hierop te stoppen met webOS. Apotheker werd ontslagen en zijn vervanger Meg Whitman besloot afgelopen week het besturingssysteem nieuw leven in te blazen in de vorm van open source. Volgens haar blijft HP webOS de komende tijd ondersteunen en brengt HP in 2013 mogelijk een nieuwe tablet met webOS uit.

Hoewel HP aankondigt webOS te blijven ondersteunen rijst de vraag bij analisten in welke mate dat zal zijn. “Het platform kan niet op zichzelf staan als een soort experiment", zegt Will Stofega, analist bij IDC tegen techsite Pcworld. “De ondersteuning van webOS moet significant zijn, anders trekt het geen app ontwikkelaars aan."

Er is veel geld nodig

Om een gezond ecosysteem rond een platform te creëren moet je veel geld investeren zegt Roger Etner van Recon Analytics tegen techsite Cnet. Hij wijst op andere succesvolle open source projecten als Java (Oracle), Android (Google) en Firefox (Mozilla) die allen gemeen hebben dat de organisaties veel geld investeren in de dienst.

Hij verwacht niet dat HP dezelfde investeringen doet. HP boekte eerder al 3,3 miljard dollar verlies af vanwege het falen van het besturingssysteem. Daarnaast zou het volgens hem een teken aan de wand zijn dat HP webOS aan niemand heeft kunnen verkopen. Dit bevestigt zijn idee dat er weinig vraag naar webOS is.

Weinig ontwikkelaars

Een terugkerend probleem van webOS volgens Pcworld is dat het altijd weinig ontwikkelaars heeft aangetrokken, ook toen Palm webOS beheerde. Volgens Avi Greengart, van Current Analysis, is voor toestelfabrikanten webOS niet de meest logische oplossing. Hij verwacht dat telefoonfabrikanten die zich richten op de Westerse markt, waar gebruikers veel apps eisen, niet snel gaan kiezen voor webOS.

Andere analisten zien kansen. HP moet zich volgens analist Simit Patel richten op een onderscheidende markt, waar Google en Apple nog niet zitten. Hij doelt op hardware van bijvoorbeeld huishoudelijk apparatuur, waar de fabrikanten webOS implementeren in hun producten, zoals koelkasten. HP blijft op dit moment echter vaag over de hardware plannen voor webOS, maar overweegt een tablet uit te brengen in 2013.

Kansen voor webOS

Volgens Chris Hazelton, analist bij 451 Group, is er momenteel wel behoefte aan een hoogstaand OS dat weinig kost en weinig bagage met zich meebrengt. Hij doelt op fabrikanten die angstig zijn voor de patenten- en licentieoorlog van Apple en Microsoft tegenover Android.

Hazelton ziet daarnaast LG als een potentieel geïnteresseerde. Als laatkomer op de smartphonemarkt zou het platform uitkomst kunnen bieden aangezien webOS niet afhankelijk is van bestaande applicaties en diensten van andere platformen, vergelijkbaar met Amazon's Kindle Fire.

Eervol doodvonnis

Volgens Avi Greengart, Current Analysis, blijft webOS voornamelijk voor hobbyisten en een handjevol ontwikkelaars interessant, hoewel hij niet uitsluit dat Chinese fabrikanten het platform willen lanceren in China.

Toch blijft Greengart stellig. HP lijkt zijn handen nu van webOS af te trekken en het aan de markt over te laten om er nog even mee te spelen. “Het is een doodvonnis, maar een wel eervol doodvonnis."