De actie volgt op een sommatie van een advocaat van het Duitse bedrijf Nutzwerk. Volgens het bedrijf heeft de FFII nog altijd uitspraken op een website staan, die door de rechter verboden zouden zijn.

Nutzwerk baseert zich op een uitspraak van een rechter in München die de FFII zou hebben opgedragen om de zinsnede 'Zuck und Nepp mit Softwarepatenten' ("gokken en nep met softwarepatenten") van zijn site te verwijderen. De FFII gebruikte deze zinsnede om de praktijken van Nutzwerk te omschrijven. Toen de FFII de site volgens Nutzwerk niet aanpaste, benaderde Nutzwerk de provider.

Volgens de FFII zijn de gewraakte uitspraken inmiddels niet meer op de server aanwezig. Een woordvoerder wijst erop dat het vreemd is om een server via een isp plat te gooien als de rechter een dwangsom als sanctie stelt.

Juridische strijd

Inmiddels heeft de FFII een nieuwe server ingericht en is de website binnenkort weer online. Ook het dns zou weer in orde moeten zijn. Dit liet lang op zich wachten, omdat de vorige provider Teamware het maar niet voor elkaar kreeg de juiste codes voor de verhuizing te geven. De nieuwe provider, One-2-One, heeft de vrijwilligers verzekerd achter de organisatie te staan als Nutzwerk zou langskomen.

Mocht dat gebeuren dan zal het bedrijf een nieuwe advocaat tegenover zich treffen, namelijk Jorg Giederich. Deze advocaat is een bekende tegenstander voor Nutzwerk, omdat hij het Duitse blad Heise met succes heeft verdedigd in tien eerdere zaken tegen de internetdienstverlener. Giederich gaat zich ook over de vijf lopende zaken tussen FFII en Nutzwerk bekommeren.