Het contact tussen de vereniging van webwinkels Thuiswinkel.org en banken is sterk verbeterd. Webwinkeliers worden inmiddels standaard op de hoogte gesteld bij storingen en er wordt samengewerkt aan een storingspagina waarop iDeal-gebruikers meer informatie krijgen bij transactieproblemen.

Miljoen euro's misgelopen

De branchevereniging van webwinkels stuurde eerder dit jaar nog een brandbrief aan Nederlandse banken en Currence. Aanleiding was een reeks ING-storingen waardoor iDeal niet bereikbaar was. De webwinkels claimden dat ze daardoor miljoenen euro's waren misgelopen. Ook waren ze verontwaardigd omdat ze uit de pers hadden moeten vernemen dat er netwerkproblemen waren. Nieuwe onderlinge afspraken moeten dit in de toekomst voorkomen.

“De beschikbaarheid is over het algemeen heel goed. Maar wanneer er een incident optreedt is de communicatie enorm belangrijk. Dat voorkomt dat klanten overlopen naar een andere webwinkel. Elk incident is er één te veel. Zeker in een maand als december", meldt beleidsadviseur Paul Alfing van Thuiswinkel.org, die bij storingen inmiddels direct geïnformeerd wordt door de betreffende bank en vervolgens zelf via Twitter alle leden op de hoogte brengt.

Direct contact bij storing

Ook de banken zien hier ondertussen het nut van in. "Wij beseffen dat storingen directe omzet kosten en hebben daarom afspraken gemaakt over iDeal met zowel de vereniging van webwinkeliers en betalingsverwerker Currence", laat directeur online banking Max Mouwen van ING weten aan Webwereld.

De volgende stap is het ontwikkelen van een storingspagina voor iDeal. Alfing: “Bij verbindingsproblemen ziet men momenteel alleen dát er een storing is, zonder inzage wat er aan de hand is. Wij werken nu samen met banken aan directe informatie op het scherm van de gebruiker. Samen kunnen we eerdere incidenten voorkomen."