Met de nationalisatie van moederbedrijf Landsbanki door de IJslandse overheid ging begin vorige week ook prompt de stekker uit de online dochter Icesave.nl. Tot grote ergernis en frustratie van de naar schatting 120.000 Nederlandse spaarders die de internetbank sinds dit voorjaar had binnengesleept met de belofte van hoge rente.

Alleen de excuusbrief van de directie was online, klanten konden zelfs niet meer hun saldo raadplegen om te kijken of dat niet was weggesmolten.

Snel printje maken

Gisteren zette Icesave na ruim een week de deur van haar website weer op een kier. Klanten kunnen momenteel weer inloggen en hun rekening raadplegen. Geld overmaken behoort uiteraard niet meer tot de mogelijkheden. Het enige wat klanten nu kunnen is een printje maken van hun rekeningoverzicht, zodat ze daarmee kunnen aankloppen bij de Nederlansche Bank (DNB) om hun geld terug te kunnen krijgen.

Overheden zwaar de klos

Minister Bos en DNB hebben beloofd om alle tegoeden van Icesave-spaarders tot een ton te garanderen. Daarboven zijn alle tegoeden waarschijnlijk verdampt in de IJslandse geisers. Die strop dreigt onder meer voor tientallen Nederlandse gemeenten en provincies, die voor miljoenen opzij zetten op Icesave. Zo gaat de gemeente Amstelveen voor 15 miljoen het schip in, en de provincies Groningen en Noord-Holland voor respectievelijk 30 en 79 miljoen euro.

Rechtszaak

En de beerput rond Icesave gaat nog steeds verder open. Zo blijkt dat de bank al sinds afgelopen juni afspraken met DNB schond door veel meer spaargeld van Nederlanders binnen te harken. Minister Bos sluit nu een rechtszaak tegen de IJslanders niet langer uit.