14.48 uur: Inmiddels is de site weer online.

De site is via het ip-adres wel gewoon bereikbaar. Ook de mobiele versie is nog gewoon te bezoeken. De website is sinds gisteravond niet bereikbaar, aldus de NS.

Een woordvoerder laat weten dat er sprake is van een grootschalige DDoS-aanval vanuit het buitenland. Er wordt nog steeds gezocht naar oplossingen door provider KPN. Hoe lang de storing nog duurt is onbekend.

Twee problemen

KPN bevestigt dat het inderdaad om een DDoS-aanval gaat. Gistermiddag waren er ook problemen maar die staan los van de huidige aanval, wil een woordvoerster van het telecombedrijf graag benadrukken. Dat probleem is 'al lang opgelost'.

KPN heeft de bronnen van de aanval gelokaliseerd en is nu bezig met het blokkeren van ip-adressen. Dat heeft wat voeten in aarde omdat voor het Nederlandse publiek de site wel bereikbaar moet worden.

"De aanval komt vooral uit Europa en Zuid-Amerika", zegt de woordvoerster. De piek van de aanval is wel bekend, maar niet bij haar.

Oplossing

"Er wordt met man en macht gewerkt aan een oplossing", aldus de zegsvrouw. "Ik kan niet zeggen hoe lang we er mee bezig zijn. Ik schat dat het nog wel een tijd duurt."

11.26 uur: Reactie van NS aangepast. 12.11 uur: Reactie KPN toegevoegd.