De bodemprocedure is een reactie op een brief van enkele NVM-makelaars verenigd in de stichting Baas in eigen huis, waarin wordt geëist dat Zuka.nl zich gedraagt conform het vonnis in de zaak tegen Jaap.nl.

De stichting maakt bezwaar tegen huizensites die advertentieteksten en afbeeldingen van huizen van NVM-makelaars overnemen. Om hier tegen op te treden, spande de stichting Baas in eigen huis een kort geding aan tegen Jaap.nl.

De Alkmaarse rechtbank oordeelde op 7 augustus dat Jaap.nl moet stoppen met het overnemen van volledige teksten bij huizenadvertenties. Bovendien mag de huizensite alleen nog afbeeldingen overnemen als deze kleiner zijn dan een aantal pixels (194x145).

"We hebben een brief gekregen waarin de stichting ons sommeert om ons per direct aan te passen aan het vonnis in de zaak Jaap.nl omdat er anders een kort geding tegen ons dreigt", vertelt Zuka-directeur Ron van Veldhoven tegenover Webwereld. "We hebben het gelijk omgedraaid door de stichting aansprakelijk te stellen en een bodemprocedure te starten. Om dat kracht bij te zetten, hebben we advocaat Moszkowicz ingeschakeld."

"De hoogte van cliëntes schade is op voorhand niet vast te stellen, maar een behoudende eerste schatting van de schade door cliënte komt uit op tenminste 250.000 euro", schrijft advocaat Max Moszokowicz jr. in de brief aan stichting Baas in eigen huis.

Het advocatenkantoor van de stichting Baas in eigen huis bevestigt dat er een sommatiebrief aan Zuka.nl is verstuurd en dat er een bodemprocedure is gestart.

Beschermen

Zuka start geen kort geding tegen de stichting omdat de voorzieningenrechter dan waarschijnlijk zal verwijzen naar de uitspraak in de zaak Jaap.nl.

Van Veldhoven schat dat de bodemprocedure ongeveer acht maanden zal duren. "Als ik deze zaak niet win, dan wordt ie over vijf jaar door een ander gewonnen."

Volgens Van Veldhoven proberen de NVM en Funda alleen hun eigen positie te beschermen. "Voor de consument is het van belang dat er één website komt waar alle huizen op staan. Waarom zou je nog naar een NVM-makelaar gaan als die je belemmert in de exposure van zijn huis. Ieder weldenkend mens wil toch dat iedereen weet dat zijn huis te koop staat?"