Dat blijkt uit een test die XS Check en internetbureau Tam Tam hebben uitgevoerd. Zij toetsten de sites aan de toegankelijkheidsrichtlijnen, waaraan vanaf 1 september 2006 alle nieuwe websites van de rijksoverheid moeten voldoen.

De PvdA en VVD geven soms tekst als afbeeldingen weer. Voor blinden wordt de informatie daardoor onleesbaar. Volgens de onderzoekers is de beginpagina van de VVD-site daardoor zelfs volledig ontoegankelijk. Ook verslikken voorleesmachines voor blinden zich in het menu van de PvdA.

Het CDA scoort volgens XS Check en Tam Tam 'middelmatig'. Zo gebruiken de christen-democraten flash-animatie bij de presentatie van de partijdoelstellingen. En ook het verkorte CDA verkiezingsprogramma in pdf-formaat is voor blinden niet te ontcijferen.

SP en GroenLinks doen het naar verhouding het best. Nadeel van de site van de SP is volgens de onderzoekers dat de lettergrootte niet kan worden aangepast. Bij GroenLinks is dat wel mogelijk, maar ontstaan er vervolgens problemen met de lay-out, waardoor het resultaat alsnog onleesbaar is. Wellicht kan GroenLinks nog advies inwinnen bij één van zijn lijstduwers, de blinde cabaretier Vincent Bijlo.