Tegelijk met Windows 8.1 is Internet Explorer 11 uitgekomen. Die nieuwste browser houdt zich beter aan webstandaarden, maar krijgt 'als dank' daarvoor een uitgeklede uitvoering van Outlook Web Access (OWA) voorgeschoteld. OWA is de webinterface van Microsofts veelgebruikte mail- en agendaserver Exchange. IE11 identificeert zichzelf niet langer aan webservers als zijnde Internet Explorer.

Browser identificeert zichzelf als een ander

In plaats daarvan meldt de browser zich aan met de string van Mozilla's browserengine Gecko (gebruikt in Firefox). Dit dient om ervoor te zorgen dat webservers geen oude IE-specifieke aanpassingen serveren aan de browser, maar de algemene aan webstandaarden conformerende website. De aangepaste code voor oude IE-versies komt namelijk niet altijd goed over in het nieuwe IE. Dat raakte ook Google even, weet de Britse ICT-nieuwssite The Register.

In het geval van de webmailinterface die Exchange Server aanbiedt, wordt er gecontroleerd op de identificatiestring van de browser. Is dat IE dan krijgt de gebruiker de volledige OWA-GUI te zien. Is dat niet IE dan is er een light-uitvoering die voorheen alleen werd toebedeeld aan gebruikers van bijvoorbeeld Firefox en Opera. Overigens is deze vorm van functiebepaling een die door experts wordt afgeraden.

Zoek de verschillen, tussen OWA Light en OWA Premium:

Via: The EXPTA {blog}.

Oplossing: kies voor compatibiliteit (met oude IE)

Dit probleem met IE11 is al geruime tijd bekend, want het is al opgetreden met de vrijgegeven testversies van Windows 8.1. Microsoft heeft in juli dit jaar al supportinformatie gegeven over de weergave van OWA Light in Internet Explorer 11. Dit gebeurt bij Exchange-versies 2013, 2010 en 2007, plus kwam naar voren bij Microsofts eigen Office 365-cloud.

"Deze kwestie treedt op omdat de MSIE-token is verwijderd uit de user-agent string in Internet Explorer 11", legt het supportdocument uit. Microsoft draagt daarin enkele oplossingen aan. Voor de nieuwste versie 2013 kan een beheerder de tweede cumulatieve update voor die serversoftware installeren.

Eindgebruikers kunnen zelf ook maatregelen nemen. Dit zijn óf het gebruiken van de InPrivate Browsing-functie (beter bekend als de pornoknop) óf het inschakelen van de compatibiliteitsmodus voor het weergeven van de OWA-site die ze willen gebruiken. Laatstgenoemde optie blijft ingeschakeld voor die site.

Windows 7 wacht

Terwijl Windows 8 (en 8.1) nog niet in grote getale in gebruik zijn, komt IE11 binnenkort als automatische update naar het wel veelgebruikte Windows 7. Op dit moment is de nieuwste versie van Microsofts webbrowser alleen via de 8.1-update voor Windows zelf beschikbaar.

Het is nog niet bekend wanneer IE11 uitkomt voor Windows 7, waarvoor nu alleen een preview beschikbaar is. Microsoft heeft eervorige week wel een blokkeertool uitgebracht waarmee beheerders automatische installatie van IE11 op Windows 7 kunnen voorkomen. Dat suggereert dat de release van die browser binnen enkele weken gaat gebeuren.