Als reden voor het besluit geeft MaxFoodMarket het van andere internetbedrijven inmiddels bekende verhaal: te weinig geld. De internetsupermarkt stond weliswaar bij pers en publiek als zeer succesvol bekend, toch werden er nog steeds aanloopverliezen gemaakt. "Om deze verliezen te dekken was financiering nodig", zo stelt MaxFoodMarket in een verklaring per mail. Directeur Dick Groot is er echter niet in geslaagd nieuw kapitaal aan te trekken. Daarbij bleef de groei van het aantal orders achter bij de verwachtingen.

Verrassing

Het besluit om te stoppen komt als een verrassing. Onlangs nog kondigde MaxFoodMarket aan zijn tegoedbon bij het te laat bezorgen te schrappen om zo `de kosten laag te houden'. Het bedrijf beloofde zijn klanten toen nog dat het `op tijd blijft komen'. Die belofte wordt niet nagekomen. In een interview met WebWereld verklaarde directeur Dick Groot eind vorig jaar nog dat de aanloopverliezen waren ingecalculeerd. Begin 2003 zou MaxFoodMarket winst moeten maken, aldus Groot destijds. De omzetten knalden in die maanden omhoog en Max leek een van de weinige internetbedrijven die wél succes hadden.

Investeerder

Achter het bedrijf zat een niet nader bij naam genoemde investeerder. Aangenomen mag worden dat deze niet langer geld wilde steken in de onderneming. Ook voor de werknemers is het besluit als een donderslag bij heldere hemel gekomen. De vestigingsmanagers werden vanochtend pas om 6 uur op de hoogte gebracht, zo melden ingewijden. Ongeloof overheerst: "Onlangs nog zijn twintig dure mobiele pinapparaten van 9000 euro per stuk gekocht en een aantal nieuwe wagens", aldus een werknemer van Max tegenover WebWereld.

Lage prijzen

De websupermarkt werd alom geprezen om zijn goede service en – zeker vergeleken met concurrent Albert – lage prijzen. Doel van Groot was om de grootste internetsupermarkt van Nederland te worden. Het is nog onduidelijk wat de gevolgen zijn voor de werknemers en de klanten. MaxFoodMarket is onbereikbaar voor commentaar. Op de site staat alleen nog de mededeling dat er onderhoudswerkzaamheden aan de website worden verricht. Update, 12:15 uur: Informatie toegevoegd.