De interesse voor de Raspberry Pi is veruit het grootst dit jaar. Lezers plozen massaal het besturingssystemen voor de Raspberry Pi-artikel uit. En dat is nog wel een artikel dat in 2017 geschreven is. Het is mooi om te zien hoeveel liefde het kleine computertje krijgt. Niet alleen hier op de redactie, maar ook van jou, trouwe lezer.

Daarnaast werd er massaal gezocht naar Raspberry Pi-projecten, accessoires en kits. Wij zullen volgend jaar ook weer voor je op zoek gaan naar de mooiste en leukste projecten en werken aan how-to's, tips 'n tricks en accessoires.

Ook tips en tricks voor het meest gebruikte besturingssysteem op de desktop mocht rekenen op een hoop lezers. Tips om Windows 10 sneller te maken eindigde dit jaar op een prachtige tweede plaats.

Er werd ook massaal gezocht naar handige tools, utilities en apps voor Microsoft's besturingssysteem.

Daarnaast bleken er ook een hoop gebruikers te zijn met problemen. De October 2018 Update bracht veel gebruikers een hoop ellende en onze how-to over het blokkeren van deze update werd gretig gelezen.

Blijkbaar zijn er ook gigantisch veel lezers die Whatsapp op non-smartphones willen installeren. Of dat nou tablets zijn of (oude) pc's zijn, bezoekers lazen massaal dit uitgebreide artikel waarin in geuren en kleuren wordt uitgelegd hoe je Whatsapp kan gebruiken zonder telefoonnummer.

Wij gaan volgens jaar overigens een nieuw artikel schrijven over het installeren van Android op je (oude) pc aangezien Remix OS vorig jaar met pensioen is gestuurd. Wellicht dat we voor een van de alternatieven gaan of iets gloednieuws vinden.

Op de volgende pagina: Genoeg van Microsoft Office

Het viel ons ook op dat veel van onze lezers blijkbaar Microsoft office helemaal zat zijn. Er werd massaal gezocht naar alternatieven voor het pakket van Microsoft en mensen verdiepten zich in een van de beste gratis Office-alternatieven van 2018.

Ook draadloos internet is iets dat de Webwereld-bezoeker interesseert. Onder onze best gelezen artikelen bevinden zich nog steeds een paar pareltjes van vorig jaar. Het versnellen van je Wifi-verbinding, uitzoeken wat je draadloze netwerk vertraagt en het softwarematig en/of hardwarematig testen van je draadloze netwerk werd massaal gezocht en gelezen.

Een van de grootste groeiers op onze website is toch wel mobiele telefonie en dan vooral de interesse in Android-smartphones explodeerde bijna op Webwereld. Hoewel wij niet al te veel aandacht besteden aan geruchten en roddels, worden die artikelen gretig gelezen, maar vooral onze tips en tricks-artikelen trokken zeer veel bekijks. De Android-toetsenbord tips en trucs deden het erg goed, evenals de Chrome-tips, Google Keep-tips, tijdsbesparende Android-acties en de verborgen features van Google Maps wisten een hoop aandacht te trekken.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de hardware zelf. Nadat wij enkele jaren geleden waren begonnen met het uitgebreid testen van smartphones en een lijst hadden gepubliceerd met de beste smartphones in hun categorie, keken lezers dit jaar reikhalzend uit naar het "beste smartphones van 2018"-artikel. Het is hartverwarmend om te zien dat er zoveel waarde wordt gehecht aan onze tests en tips. Ook onze camera-tests worden erg goed ontvangen. Onze Amerikaanse collega, Adam, gaat keer op keer de straat op met de nieuwste smartphones om te kijken welk toestel dit jaar de mooiste foto's maakt. De Huawei P20 Pro heeft maandenlang z'n mannetje gestaan, maar moest tegen het einde van het jaar toch plaats maken voor een ander toestel.

Ook de Googlevrije-Android-test werd gretig gelezen en gedeeld. Het idee een Android-smartphone te hebben zonder dat Google mee kan kijken sprak veel lezers aan. Wij hebben dit systeem nu op slechts één oud toestel getest. Mocht er meer interesse zijn, doen wij de test ook nog een keer op een nieuw(er) model.

Leuk al dat Android-geweld, maar hoe zit het met Apple? Hoewel er steeds meer Apple-artikelen worden gelezen, zijn er maar weinig artikelen die qua aantal lezers in de buurt komen van die van Android. Het enige artikel dat zich qua lezersaantallen mag meten met de vele Android-artikelen is met stip, verrassend genoeg, De beste Apple Pencil-apps.

Op de volgende pagina: Mediaconsumptie

Een andere grote groeier is toch wel mediaconsumptie en nee, niet het streaming gebeuren, maar mediacenters en dan vooral Kodi. Ik schreef jaren geleden een artikel over het bouwen van je eigen mediacenter en dit artikel weet nog steeds een plaats te veroveren in het lijstje best gelezen artikelen. De hoogste tijd dus om een keer een vervolg te schrijven met modernere hardware en alternatieven. Over alternatieven gesproken, ook de kant-en-klare mediacenters scoorden weer hoog dit jaar. Het is toch wel duidelijk dat, ondanks Chromecast en Apple TV het medialandschap lijken te domineren er toch erg veel behoefte is aan alternatieven, zelfbouw en vooral Kodi. Mooi om te zien, zelfs nu de media-industrie er (onterecht) van alles aan doet om de legale software in een kwaad daglicht te zetten. Wij zullen ons komend jaar dan ook stevig vastbijten in dit onderwerp en je verblijden met tips, tricks en howto's.

Lees ook: De beste Kodi-plugins

Naast Kodi en andere mediacenter-software werd er ook naarstig gezocht naar manieren om legaal series en films op te nemen, bekijken of downloaden. Ook dit artikel werd gigantisch veel gedeeld en gebruikers lijken zich niet te laten stoppen door de steeds agressiever wordende media-industrie. Sterker nog, als gebruikers op alle mogelijke manieren worden tegengewerkt, wordt zelfs het ooglapje opgedaan en de piraat uitgehangen. Men laat zich blijkbaar niet afschrikken door het downloadverbod en dat wordt niet onder stoelen of banken geschoven. Dat ging zo ver dat wij zelfs verhalen ontvingen van gefrustreerde lezers. Wij konden het niet laten de mooiste te plaatsen wat een interessante discussie opleverde in de reacties en op social media.

Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom onze VPN-test zo goed werd gelezen. Uit een klein onderzoekje van ons bleek dat 69 procent van onze lezers gebruik maakt van een VPN-dienst. Wij zullen verschillende diensten blijven testen en de resultaten met je delen. Ook het "weetjes over illegale Windows-kopieën"-artikel kreeg veel bekijks.

Ook de andere kant werd belicht, een bezorgde lezer die z'n werkgever aangaf bij de BSA en het proces met ons deelde kreeg een plek op onze site. Wij zijn jullie zeer dankbaar dat jullie deze verhalen met ons willen delen.

Heb je nou zelf ook wat mooie (of verschrikkelijke) dingen meegemaakt (in de IT-branch) en lijkt het je leuk deze (anoniem) te delen met ons? Stuur ons dan een bericht en wie weet verschijnt jouw verhaal hier.

Kortom, het was een mooi jaar voor mediaconsumptie en wij zullen dit onderwerp het komende jaar nog meer belichten.

Op de volgende pagina: Apps en Games

Een onderwerp dat al sinds jaar en dag veel wordt gelezen is toch wel software. Vooral Android-apps waren dit jaar populair. Of het nou om apps ging voor je Chromebook, Must-have-apps voor je gloednieuwe toestel of apps die juist op hun retour zijn, de aandacht was groots. Ook apps met een specifiek doel deden het erg goed op webwereld. De beste e-mail en sms-apps, de beste apps om visitekaartjes mee te scannen, apps om gesprekken mee op te nemen en de beste manieren om Whatsapp-data van de ene naar de andere smartphone over te hevelen trok veel lezers.

En dan zijn er ook nog de games. Een onderwerp waar wij dit jaar wat meer aandacht aan hebben besteed, met succes. Er zitten blijkbaar een hoop gamers op deze site die zo nu en dan graag wat lezen over deze vorm van entertainment. Uit een klein onderzoek dat wij vorig jaar onder onze lezers hielden bleek dat maar liefst 84 procent gamet. 64 procent doet dit op de pc en dat was te merken. De beste gratis games, games voor low-end pc's kregen veel bekijks. En dit is nog maar de software-kant.

Ook op hardware-gebied werd er flink gezocht naar game-related artikelen. videokaarten, processoren, maar vooral AMD's comeback in de vorm van de Ryzen wist veel aandacht te trekken en het ziet er naar uit dat dat nog wel even zo blijft. Wij zullen komend jaar meer videokaarten, processoren en complete game-systemen testen.

Ook wat non-gaming-hardware betreft zagen we een flinke groei. Wij hebben dit jaar wat meer aandacht besteed aan het reviewen en testen van hardware en gadgets en dat vonden jullie geweldig. De grote winnaar is toch wel de grote mobiele fotoprinters-review. Het artikel werd ontzettend veel gedeeld op social media en gretig gelezen. Ook de robotstofzuigers deden het erg goed en dat is mooi, want we zijn alweer druk bezig met het testen van nieuwe modellen. Benieuwd welke stofzuiger in 2019 de beste is? Wij ook, we hopen je het snel te laten weten. Daarnaast werd er ook massaal gezocht op de beste draadloze oordopjes voor je smartphone en het Beste SSDs-artikel liet een hoop lezers voordelig de beste SSD's aanschaffen. En dat brengt ons meteen bij het volgende onderwerp.

Op de volgende pagina: Aanbiedingen en weggeefacties

Wij hebben ons afgelopen jaar met alle ziel en zaligheid gestort op het vinden van de mooiste aanbiedingen voor onze lezers. Wij schrijven niet meer alleen over de beste/mooiste/handigste/snelste hardware, wij zoeken er tegenwoordig ook prachtige aanbiedingen bij. Niets is mooier dan hetgeen je wilt hebben direct voor (een van) de beste prijzen kan aanschaffen.

Wij plaatsen niet zomaar klakkeloos linkjes naar de eerste de beste webshop, we kijken ook daadwerkelijk of de prijs echt scherp is (iets dat veel lezers die, na het lezen van onze artikelen en het rondstruinen op prijsvergelijkingssites kunnen beamen). Wij zijn blij om te zien (en horen) dat hier gretig gebruik van wordt gemaakt. Het spoort ons aan om hiermee door te gaan en volgend jaar met nog mooiere aanbiedingen te komen.

Dat is hard werken. Zeker rond Black Friday was het soms hard zoeken en controleren of aanbiedingen wel echt aanbiedingen waren, maar het was het waard.

De best bekeken (meest gekochte) aanbiedingen waren de SanDisk Ultra 64 GB Micro SD-kaart, die op dit moment 13,99 euro kost, nog lager dan de Black-Friday-prijs. Griffin's iTrip Clip, die nog steeds in de aanbieding is voor iets meer dan 15 euro (blijkbaar hebben veel lezers nog steeds een goede bedrade koptelefoon, maar ook een toestel zonder jack-aansluiting), De PocoPhone F1 (297,88 euro), de Motorola Moto Z2 Play (192,18 euro), de Playstation 4 Spiderman-combo met twee controllers (uitverkocht) , Steam Link (uitverkocht), De Raspberry Pi TV HAT (nu 29,50 euro) en 50 stuks fotopapier voor de Kodak Mini 2 fotoprinter (34,99 euro).

Met de weggeefacties zijn wij nog niet zo lang bezig, maar dat is nu al een succes. Veel kunnen we er nog niet over zeggen, behalve dat er tot nu toe het hardst is gestreden om de SSD van Kingston en dat wij al twee lezers erg blij hebben kunnen maken.

Een fijne jaarwisseling

Al met al was het een mooi jaar en wij hebben ervan genoten. Wij hopen dat dat ook voor jou geldt. Wij hebben voor volgend jaar een paar mooie verrassingen voor je in petto. Daar willen wij nog niet te veel over uitweiden, maar als ik dan toch een tipje van de sluier mag oplichten, wij gaan jou, gewaardeerde lezer, nog meer in het zonnetje zetten.

Met deze gedachte rest ons niets anders dan het jaar af te sluiten en je een goed uiteinde te wensen en een heel gezond en gelukkig 2019 namens het team achter Webwereld. Wees voorzichtig met vuurwerk, het typt zo lastig als je wat vingers mist.