Het nieuwe systeem is donderdag live gegaan. Voorheen werden reacties in de rij gezet in het cms van de redactie. Deze kon op haar beurt reacties inhoudelijk beoordelen en vervolgens goed- of afkeuren. Binnen het nieuwe systeem worden reacties direct geplaatst. De bezoeker moet wel een account hebben om te kunnen reageren.

Jeroen Doorn, adjunct-hoofdredacteur van Webwereld: "Het oude systeem heeft drie nadelen. Allereerst kan het soms, met name buiten kantooruren, enkele uren duren voordat een reactie beoordeeld is. Dit stokt discussies. Daarnaast zorgen de vele reacties die dagelijks geplaatst worden op Webwereld voor veel werk voor de redactie. Die tijd steken we liever in het schrijven van artikelen, het maken van videoreportages, et cetera. Tevens worden reacties in het oude systeem door vier man beoordeeld, wat de schijn van willekeur in de hand kan werken. Met het nieuwe systeem behoren al deze nadelen tot het verleden."

Een klacht over het oude systeem was soms dat er een gebrek aan overzicht is, met name bij artikelen waar erg veel reacties op komen. In het nieuwe systeem zijn de reacties 'threaded' ingedeeld zodat een discussie makkelijker te volgen is en de reactiepagina overzichtelijk blijft.

Risico bij het nieuwe systeem is dat iedereen er zinloze commentaren in gaat plaatsen. De redactie kan elke reactie achteraf nog verwijderen. Tevens kan de bezoeker bij elke reactie op een knop klikken waarbij de redactie gewaarschuwd wordt. "We hopen natuurlijk dat er zo min mogelijk misbruik zal zijn, maar we zijn niet naïef", vervolgt Doorn. "Daarom behouden we de mogelijkheid om reacties (achteraf) af te keuren en bezoekers eventueel in het ergste geval de toegang tot het reactiedeel te ontzeggen. Natuurlijk hangt er ook een spamfilter achter."

Bezoekers kunnen verder reacties van anderen waarderen door op de duim omhoog dan wel op de duim omlaag te klikken. Hierdoor kunnen de reacties worden gerangschikt op de waarde die de bezoekers er aan hechten.

Tip ons

Het nieuwe reactiesysteem is niet de enige aanpassing van de site. In de balk bovenin is nu ook een 'Tip Ons'-deel opgenomen. Hiermee is het eenvoudiger de redactie tips te sturen. Simpelweg een url, e-mailadres en korte beschrijving en de redactie kan direct met de tips aan de slag.

Ekudos

Verder zijn er twee pictogrammen op de artikelpagina's toegevoegd. Ekudos- en MSN Reporter-gebruikers kunnen nu gemakkelijk berichten aangeven op deze sites. Hiervoor hoeft de gebruiker simpelweg alleen op het overeenkomstige pictogram te klikken.