Dat is op te maken uit de resultaten van een peiling, gehouden door Multiscope Marketing Services. Het onderzoeksbureau hield voor de derde keer online onderzoek naar de handel en wandel van Nederlandse netgebruikers. Aan de laatste peiling deden 2600 mensen mee. Zij reageerden op oproepen tot medewerking bij de zoekmachines Ilse en Zoek èn in de mailinglist van de Dutch Home Pages.

Meer goed nieuws uit de steekproef: de WebWereld Nieuwsbrief is de meest gelezen e-zine van Nederland, afgaande op het onderzoek van Multiscope. De top 5 bestaat geheel uit nieuwsbrieven die zich toeleggen op computer- en Internet-nieuws, kennelijk nog steeds de grote preoccupatie van de online-populatie.

In de top 10 Nationaal van sites die door de ondervraagden het vaakst werden bezocht in de afgelopen zes maanden prijkt de website van de gecombineerde provider Planet Internet en WorldAccess bovenaan. Ook andere providers scoren goed: World Online bekleedt de vijfde positie, XS4ALL de achtste en TIP de negende. Die hoge scores voor providers zijn niet vreemd: deze bedrijven verschepen hun browsers veelal met hun eigen homepagina als startpagina. Veel mensen laten die standaardinstelling staan, ook om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen bij hun provider.

Volgens Multiscope mag ook Tante Post mag tevreden zijn: de gezamenlijke websites van KPN (daaronder valt bijvoorbeeld de vaak geraadpleegde telefoongids online) en de Postbank (het thuisstation voor de thuisbankiers) pakken respectievelijk de derde en tiende plaats. Bij de omroepen is TeleTekst online een grote publiekstrekker. Ten opzichte van de vorige top 10 is er één opmerkelijke verandering: De Digitale Stad, de online-gemeenschap in Amsterdam, komt niet meer in het lijstje voor.

Bovenaan de lijst van de tien populairste internationalesites staat de homepage van Microsoft. Rivaal Netscape staat vier treetjes lager. Ook hier geldt dat de browsers van beide bedrijven standaard openen met hun eigen homepage. Dat kan bijdragen aan een hoge score

Opvallend in de internationale lijst is de aanwezigheid van maar liefst drie zoekmachines: AltaVista (op 2), Yahoo (op 3) en Hotbot (op 8). Van de pure informatie-aanbieders scoren CNet (vierde plaats) en CNN (zevende plaats) behoorlijk hoog. De zesde positie is weggelegd voor Tucows (één van de grootste software-archieven, dat overigens ook een Nederlands filiaal heeft), op de negende plaats staat Geocities (leverancier van gratis homepages) en Hotmail (aanbieder van gratis e-mailpostbus) bekleedt de tiende positie.

Onder de internationale e-zines scoort de nieuwsbrief van Microsoft het hoogst, gevolgd door CNet Dispatch, TipWorld (van het Amerikaanse moederbedrijf van WebWereld, IDG), Cursor en ZDNet Updates.

TOP 10 SITES NATIONAAL

1. Planet Internet / WorldAccess

2. IDG

3. KPN

4. De Telegraaf

5. World Online

6. Omroep.nl

7. Veronica

8. Xs4all

9. The Internet Plaza

10. Postbank

TOP 5 E-ZINES NATIONAAL

1. WebWereld Nieuwsbrief

2. Daily Planet

3. BSE in Beeld

4. Shift

5. Computer Collectief

Andere conclusies van het Multiscope-onderzoek:

- de Nederlandse surfer besteedt minder tijd online: van 38 naar 34 uur per maand

- 72 procent logt in vanuit huis, tegen 60 % een jaar geleden

- de gemiddelde surfer heeft een Pentium PC (82 %) met Windows (94,4 %)

- Netscape wordt door 58% gebruikt, Internet Explorer door 41%

- Dit jaar groeide het aantal Internetters gemiddeld met 2,3 % per maand (vorig jaar was dat nog 5,6%)

- Acht procent van de surfers is vrouw