Bezoekers die vanuit China Webwereld bezoeken, zullen vanaf heden worden doorgestuurd naar een speciale versie van onze website op cn.webwereld.nl. Het Chinese leger zal deze verandering ook doorvoeren in het lokale routing systeem zodat proxy's en andere uitwijkroutes worden afgesneden.

"Webwereld onderschrijft het recht van inwoners van China om de grenzen van hun staat te verdedigen tegen onjuiste informatie", verklaart Andreas Udo de Haes, chef redactie van Webwereld. "In de afgelopen weken merkten we dat de Great Firewall of China steeds vaker onze broncode downloadde. Met het openen van deze website, willen we een volledige blokkade voor de 449 bezoekers die we maandelijks uit China trekken voor blijven." China staat 24e op de landenranglijst van Webwereld-bezoekers.

Zoek en vervang

Naast het uitfilteren van gevoelige onderwerpen zoals Tibet, worden artikelen ook geoptimaliseerd voor de Chinese markt. Dat gebeurt volledig automatisch. "Een simpel 'zoeken en vervang' helpt ons om een Nederlands artikel te vertalen naar de Chinese doelgroep", verklaart Sander van de Graaf, senior developer van IDG Nederland. "Zo vervangen we binnen artikelen bepaalde woorden die gevoelig kunnen liggen." De .cn website vervangt bijvoorbeeld 'censuur' door 'waarheid'; 'dissident' door 'opstandeling'; 'spionage' door 'ontwikkelingshulp'.

Open source licentie

De technologie is onder een open source licentie beschikbaar gesteld zodat ook andere instellingen hiervan kunnen profiteren. Webwereld heeft Google vooraf benaderd met een verzoek om de technologie samen te ontwikkelen, maar de zoekgigant heeft nog niet gereageerd.

Webwereld werkt nog hard aan de opgeschoonde versie. Het kan voorkomen dat lezers toch onverhoopt foutmeldingen, redirects of ongewenste Westerse propaganda onder ogen krijgen. Bij voorbaat hiervoor onze excuses aan de Chinese overheid. We benadrukken dat deze mogelijke tekortkomingen niet de schuld zijn van onze Webwereld-correspondenten in China. Zij zijn juist instrumenteel geweest bij het opzetten van deze speciaal gezuiverde website.