Nog volgend jaar zijn er in ons land meer webwinkels dan fysieke winkels. Het aantal online winkels groeit nu dusdanig hard door dat deze mijlpaal volgend jaar bereikt zal worden, zo bericht Emerce op basis van onderzoek van softwareleverancier Casengo. Er zijn nu 59.320 online shops in Nederland, waarvan veruit de meeste kleding en sieraden verkopen.

Het aantal webwinkel groeide het afgelopen jaar fors. Vergeleken met het jaar ervoor was er in 2013 een stijging van 31 procent zichtbaar. Let wel: alleen de winkel die tastbare producten verkopen worden meegeteld door Casengo. Downloadsites en online dienstverleners in bijvoorbeeld de reisbranche, verzekeringswereld of financiële zaken worden niet meegerekend.

Kant-en-klaar

Een verklaring voor de stijging wordt niet gegeven. Wel blijkt uit het onderzoek dat één op de vijf webwinkels in ons land is gemaakt via een kant-en-klare e-commerceplatform. De populairste aanbieder hiervan is SEOshop, dat volgens Casengo door 36 procent wordt gebruikt. Mijnwebwinkel (30 procent), BiedMeer (16 procent), PrestaShop en Xcart (beiden 4 procent) volgen op gepaste afstand.

Een kwart van de webwinkels heeft een CMS-systeem, zoals WordPress (41 procent), Joomla! (20 procent) en Magento (16 procent).

Casengo stopt de meest opzienbarende resultaten in een infographic (volledige versie):