Nederlandse webwinkeliers willen een Europees betalingssysteem invoeren dat aansluit op het huidige systeem. "Er moet een iDeal komen voor Europa", zegt Wijnand Jongen directeur van Thuiswinkel.org. "We zijn achter de schermen natuurlijk al lang bezig om dat te realiseren." Jongen pleit ervoor een Europese standaard te gaan gebruiken die heel erg lijkt op iDeal. Dit zou voor de Nederlandse webwinkels het voordeligst zijn omdat het naadloos aansluit op het huidige systeem.

Currence maakte vanochtend bekend dat de betalingen via iDeal stegen van 4,4 miljoen in 2006 naar 15,5 miljoen in 2007. iDeal zou in Nederland het meest gebruikte online betaalmiddel zijn.

Een systeem

Maandag is in Nederland en de andere eurolanden de Europese overschrijving geïntroduceerd. Hiermee gaat het project SEPA, Single Euro Payments Area, van start. Met de invoering van dit systeem moet het Europese betalingsverkeer net zo makkelijk worden als de huidige nationale systemen. De overgang van nationale naar Europese overschrijvingen, incasso's en betaalpassen gaat geleidelijk. Eind 2009 wordt de Europese incasso ingevoerd en de betaalpassen worden in de komende jaren geschikt gemaakt voor gebruik in de EU.

Jongen geeft wel aan dat het SEPA-systeem nog niet klaar is voor iDEAL. Pas over een paar jaar verwacht hij het ontstaan van de iSEPA, een Europees betalingssysteem voor internetbetalingen. "Het staat hoog op de agenda van onze werkgroep betalingsverkeer." Ook de Europese E-commerce Mail Order and Trade Association (EMOTA) zou al geruime tijd werken aan een Europese standaard voor digitaal betalingsverkeer.

Geleidelijke overgang

Voorlopig kunnen consumenten en bedrijven de bestaande nationale betaalmiddelen blijven gebruiken. Vanaf vandaag wordt het geleidelijk mogelijk dat ook met behulp van een Europese overschrijving te doen.

De grootste verandering voor de consument is de het bank- of gironummer dat uiteindelijk 18 tekens gaat krijgen. Standaard krijgt het rekeningnummer de IBAN-structuur. Het systeem dat al gebruikt werd voor internationale overschrijvingen. Aan het huidige rekeningnummer worden dan de landcode, een controlegetal, vier letters van de betreffende bank en een paar nullen toegevoegd. Op den duur wordt de pinpas ook vervangen voor een Europese variant of wellicht door het Amerikaanse Visa of Maestro.

Grote invloed op webwinkeliers

Jongen zegt dat de invoering van de Single Euro Payments Area (SEPA) 'wel degelijk' invloed gaat hebben op betalingen tijdens het webwinkelen. "Dat is op dit moment nog marginaal omdat de huidige afspraken die gemaakt zijn gaan over reguliere betalingen. Maar er worden op dit moment al zaken voorbereid rond webbetalingen."

Volgens Jongen hebben betalingen via het internet geen prioriteit gehad bij de Europese Centrale Bank (ECB). Er is wel een groep opgericht om internetbetalingen onder een Europees systeem te scharen. Thuiswinkel.org werkt al samen met Europese banken om alles in goede banen te leiden voor Nederlandse webwinkeliers. Jongen hoopt dat de Europese regeling goed gaat uitpakken, volgens hem is betalen via internet in Nederland op dit moment al goed geregeld.