Dat meldt Thuiswinkel.org, de branchevereniging van 930 webwinkels en postorderbedrijven, woensdag.

Consumenten die iets kopen bij een van de aangesloten bedrijven krijgen vanaf 1 januari het recht op een bedenktijd van minimaal 14 dagen. Volgens de wet is een bedenktijd van zeven dagen verplicht. Ook hoeven consumenten niet meer dan 50 procent aan te betalen. De webwinkels gaan prijzen en bedenktijden ook beter communiceren op hun sites.

Twee jaar

De onderhandelingen tussen Thuiswinkel.org en de Consumentenbond gingen twee jaar geleden van start. De nieuwe voorwaarden voor alle Thuiswinkel.org-leden gaan op 1 januari in. "Uiteraard mogen leden positief afwijken van deze voorwaarden en consumenten nog meer zekerheid en garanties bieden, zichzelf daarmee onderscheidend in de markt", aldus Leon M├Âlenberg, senior beleidsmedewerker van Thuiswinkel.org.

"Over het algemeen zijn we tevreden over deze nieuwe voorwaarden", zegt woordvoerster Barbara den Uyl van de Consumentenbond. "We zijn vooral blij met de verdubbeling van de bedenktijd. Dat webwinkels geen 100 procent vooruitbetaling meer mogen vragen, stond op zich al in de wet, maar dat is met deze voorwaarden nog eens vastgelegd."

Thuiswinkel.org werkt volgens haar nog aan een garantiefonds voor consumenten die de dupe worden van webwinkels die na hun bestelling failliet gaan. Dat fonds is nog geen onderdeel van de overeenkomst met de Bond.