Televisieprogramma Kassa nam na diverse klachten de proef op de som en wist bij veel webwinkels op andermans kosten producten te bestellen. Bij de gedupeerde - een redacteur van het tv-programma - werden zonder haar medeweten allemaal bedragen van de bankrekening afgeschreven.

De zogeheten 'eenmalige machtiging' is een betaalwijze waarbij de koper de verkoper toestemming geeft om geld van zijn rekening te incasseren. Voordeel voor de webwinkelier is dat zo'n transactie de ondernemer slechts 10 cent kost, terwijl een IDEAL-transactie 30 tot 90 eurocent kost.

Geen authenticatie

Kassa vondt uit dat het bij onder meer TNT, Hallmark, Yoursurprise, Best of Shopping en Foto.com mogelijk is om alleen met een rekeningnummer te bestellen. Om een handtekening, of een andere vorm van authenticatie wordt niet gevraagd.

Uiteindelijk zijn de webwinkels zelf ook de pineut bij fraude met eenmalige machtigingen. Currence, verantwoordelijk voor alle vormen van elektronisch betalen, zegt in de Kassa-uitzending dat webwinkels contractbreuk plegen als ze eenmalige machtigingen zonder handtekening uitvoeren. Doen ze dat niet, dan zijn ze zelf verantwoordelijk voor onterechte incasso's.

Get Microsoft Silverlight