De Raad van State bepaalde vandaag dat webwinkel Fietsenshop.nu terecht door de gemeente Ronde Venen is gemaand te stoppen met de verkoop van fietsen vanuit een woonhuis in een van de wijken van de gemeente. Daarmee is een eind gekomen aan een jarenlange juridische strijd. Volgens het bestemmingsplan is detailhandel vanuit de wijk niet toegestaan. Eerder werd een dwangsom opgelegd van 5000 euro per week.

Fietsenshop.nu heeft altijd gesteld geen detaillist te zijn. Maar de webshop bleek wel degelijk op gezette tijden ook via de voordeur voor het kooppubliek toegankelijk te zijn. Online bestelde fietsen konden ter plekke worden uitgeprobeerd, afgehaald en betaald, zo blijkt. Dat was voor de rechter, en nu voor de Raad van State, een van de redenen de gemeente hierin gelijk te geven.

Tussen wal en schip

Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org, wil nu in gesprek gaan met de landelijke overheid en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten omdat webwinkels in gemeentelijke bestemmingsplannen tussen wal en schip dreigen te vallen. “Zij zijn niet welkom in wijken, op bedrijfsterreinen of in het landelijk gebied. Ine en winkelstraat hebben ze niks te zoeken.”

Volgens Jongen zouden webwinkels dezelfde vrije status moeten krijgen als fysiotherapeuten en huisartsen. “Binnen bepaalde grenzen moeten ze zich vrijelijk kunnen vestigen.” Hij zegt dat voorkomen moet worden dat de uitspraak van de Raad van State gaat leiden tot een heksenjacht op de kleinere webwinkels en startups.”