ICTWaarborg, brancheorganisatie voor computerwinkels, heeft de oorlog verklaard aan betalingsfraudeurs. De stichting start met een pilot waarbij webwinkels gegevens van vermeende oplichters met elkaar kunnen uitwisselen. Dit moet helpen tegen fraudeurs die online bestellingen plaatsen en na ontvangst de betaling via hun creditcardmaatschappij laten terugdraaien.

Perseuss

ICTWaarborg gaat voor de pilot samenwerken met Perseuss, een community waar leden gegevens over oplichters uit kunnen wisselen. De uitwisseling van gegevens die de webshop verzamelde gaat via een eigen register. Webshops kunnen volgens ICTWaarborg geautomatiseerd controleren of fraudeurs iets bestellen in hun winkel.

Glad IJs

De brancheorganisatie bevindt zich met het register op glad ijs. Er moet aan veel voorwaarden van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) voldaan worden voor een dergelijk register, zegt Lisette Rutgers van het CBP: “Zo’n lijst moet altijd aan ons gemeld worden, zeker als die informatie gedeeld wordt. Bovendien lijkt het te gaan om strafrechtelijke informatie. In dat geval moet het CBP eerst onderzoek uitvoeren. Pas als dat onderzoek met goed gevolg wordt afgesloten, krijgt men een zogeheten ‘rechtmatigheidsverklaring’”.

Man en paard

Volgens Sander Vale van ICTWaarborg gaat de informatie die opgeslagen wordt niet zo ver dat er persoonsgegevens bijzitten. "Er komen creditcardnummers, ip-adressen, e-mailadressen en postcodes opgeslagen maar we noemen niet man en paard in de database. Dat is ook niet logisch want fraudeurs gebruiken meestal een valse naam."

Het blijft daarmee onduidelijk of ICTWaarborg aan de regels van het CBP voldoet. Het College wil namelijk geen uitspraken doen over specifieke zaken.

Een probleem is wel duidelijk. Klanten geautomatiseerd uitsluiten mag niet volgens de voorwaarden van het CBP. Volgens Vale gebeurt dat dan ook niet direct: Winkeliers krijgen automatisch een melding als er een verdachte bestelling is geplaatst. Zij kunnen dan bepalen of het echt om fraude gaat.

Opdraaien voor de kosten

Het is volgens Vale van belang voor de webwinkels dat er iets aan de fraude gedaan wordt: “Bij fraude moet de webwinkelier maar bewijzen dat er daadwerkelijk sprake is geweest van een aankoop. Lukt dat niet dan draait hij op voor de kosten.”

Eén van de deelnemers is Alternate. Commercieel directeur Mark Vrijvogel zeg in het persbericht dat betalingsfraude steeds vaker voorkomt en in de computerbrance waarschijnlijk vaker dan in andere branches. Mede omdat er erg vaak met creditcard betaald wordt. “Wij slaan dan ook graag de handen ineen om als branche een vuist te maken tegen creditcardfraude”, aldus Vrijvogel.

Informatie delen

De pilot van ICTWaarborg start begin oktober en duurt drie maanden. Tijdens de pilot kunnen ondernemers onderling informatie delen en informatie via de gebruikersgroepen van Perseuss opvragen.

Webwinkels volgen hiermee het voorbeeld van telecombedrijven die al langer een zwarte lijst hebben.

Update 10:25: Reactie ICTWaarborg toegevoegd