Vrijdag

Online boekhandel Barnes & Noble.com heeft een aparte divisie opgericht die schrijvers gaat helpen bij het uitgeven van elektronische boeken op haar site. Auteurs krijgen een royalty van 35 procent, waar bij papieren uitgaven tien procent gebruikelijk is. Bestsellerschrijver Dean Koontz zal als eerste een exclusief eBook uitbrengen bij de webwinkel.

Na Nederland en België mogen binnenkort ook burgers in China een eigen domein registreren. To nu toe was dat voorbehouden aan bedrijven en organisaties. Houders van .cn-domeinen krijgen voortaan ook het recht hun domein over te hevelen. De Chinese regering versoepelt verder de regels voor welke domeinnamen vastgelegd mogen worden.

Het Amerikaanse e-commercebedrijf Mercata sluit aan het eind van deze maand haar deuren. Het bedrijf, dat een beursgang op de rol had staan, is er niet in geslaagd financiers te vinden. Mercata werkte volgens hetzelfde co-buy principe als de in moeilijkheden verkerende Europese branchegenoot Letsbuyit.
  Donderdag

Lost Boys heeft twee nieuwe Europese vestigingen geopend, in Madrid en Londen. De vestiging in Madrid is de tweede in Spanje, naast het kantoor in Barcelona. Inmiddels telt het internetconsultancybedrijf in Spanje 80 medewerkers. In het Londense kantoor zijn tien medewerkers actief.

Café 't Hemeltje uit Bloemendaal heeft zijn gastenboek afgesloten, nadat onbekenden er grappen over de brand in het gelijknamige Volendamse café hadden geplaatst. De site van het café uit Bloemendaal wordt druk bezocht sinds de ramp van maandag.

Sun Microsystems biedt op haar site een versie van Netscape 6 aan voor gebruikers van het besturingssysteem Solaris. In een persbericht zegt Sun bijdragen te zullen blijven leveren aan Mozilla, de open source groep die de nieuwste Netscape-browser ontwikkelde.

Listen.com, een zoekmachine voor legale muziek op internet, heeft woensdag 25 procent van haar medewerkers ontslagen. Van sluiting van het bedrijf, zoals bij andere netmuziekbedrijven als Scour en AtomicPop, is vooralsnog geen sprake. Listen.com wil zich meer richten op het doorverkopen van haar zoekdiensten, zoals dat al is gebeurd met Lycos en [email protected]

Network Associates heeft een opvolger gevonden voor CEO Bill Larson, die vorige week bij de winstwaarschuwing van het bedrijf zijn vertrek aankondigde. Larson zei bij die gelegenheid dat Network Associates behoefte heeft aan 'vers bloed'. De 45-jarige George Samenuk moet daarvoor zorgen. Samenuk is afkomstig van online marktplaats Tradeout.com.
  Woensdag

Intel heeft een 800 Mhz-versie van haar Celeron-processor uitgebracht. De goedkope variant van de Pentium III is daarmee nu even snel als de snelste Duron-processor van concurrent AMD. Ook de groothandelsprijs is, met 170 dollar per processor bij een afname van 1000 stuks, gelijk.
  Dinsdag

IT-dienstverlener Aino heeft de verkoop van dochteronderneming Falanx aan het management van het bedrijf afgerond. Adviesbureau en detacheerder Falanx, dat een jaaromzet van zo'n 12 miljoen gulden heeft, richt zich vooral op financiële administratie. Dat paste volgens Aino niet meer in haar strategie. Aino ontstond in juni 2000 uit het samengaan van Avalix, Armedis en Astra Informatica.

Namens alle medewerkers van WebWereld: een fantastisch 2001!