Vrijdag

Ruud Huisman is per 1 februari benoemd tot CEO van World Online. Hij volgt Arnoud van Onna op. Huisman is nu nog CFO van World Online International.

Contentleverancier YourNews heeft haar tweede financieringsronde succesvol afgesloten. Het bedrijf haalde 9 miljoen euro op. ABN AMRO, Insight Capital Partners en de Belgische venture capitalist GIMV steken elk 3 miljoen euro in de onderneming. YourNews ontsloeg eind vorig jaar 15 medewerkers en telt nu 135 werknemers.

Bertelsmann heeft de intellectuele eigendommen van de failliete muzieksite Boxman gekocht voor 264.000 dollar. Het gaat om de sites buiten Engeland. Bedoeling is muziekliefhebbers via Boxman door te linken naar BOL.com, de e-commercesite van Bertelsmann.

Veilinghuis Sotheby's wil dit jaar 20 miljoen dollar besparen en ontslaat 8 procent van haar personeel. De 150 banen verdwijnen bij de afdelingen internetveilingen. Sotheby's wil zich meer concentreren op de high-end markten in plaats van cyberveilingen.

Nortel Networks heeft deze week 1000 werknemers de laan uitgestuurd. Nog eens 3000 anderen zullen binnenkort volgen. De verkoper van netwerken wil de opengevallen posities opvullen door beter gekwalificeerd personeel in te huren.

Unisys, Dell en Microsoft werken gezamenlijk aan de ontwikkeling van een nieuwe stemtechnologie. De laatste verkiezingen in de VS zorgden zoals bekend voor een enorme chaos. Het systeem moet verschillende processen integreren, van registratie tot en met het tellen van de stemmen.
  Donderdag

De kwartaalcijfers van Motorola waren al eerder naar beneden bijgesteld en zijn nu volgens verwachtingen. De kwartaalwinst komt uit op 135 miljoen dollar, vergeleken bij 323 miljoen dollar een jaar eerder. De omzet steeg van 9 naar 10 miljard dollar. Zowel de verkoop van mobiele telefoons als van chips daalden flink.

Zoekmachine AltaVista heeft zijn beursgang opnieuw uitgesteld. Als reden geeft AltaVista de 'voortdurende ongunstige situatie op de financiële markten' op. Eerder stelde AltaVista de beursgang in april 2000 uit, nadat de technologiebeurs Nasdaq flink was gedaald.

Financiële dienstverlener Achmea neemt een belang van 20 procent in Autobytel.nl, dat 31 januari van start gaat in Nederland. Andere aandeelhouders zijn Pon, de Telegraaf en Autobytel.Europe. In de VS is Autobytel marktleider op het gebied van kopen, verkopen of onderhouden van nieuwe en gebruikte auto's via internet.

Philips wil de online verkoop van haar producten stimuleren door haar 60.000 dealers het net op te helpen. Philips gaat daartoe gebruikmaken van software van iMediation. De implementatie van deze software kost ongeveer 8 miljoen dollar. Philips gaat overigens zelf niet rechtstreeks producten aan consumenten verkopen.

De Verenigde Staten zullen de controle op de uitvoer van supersnelle computers versoepelen. Dat heeft een woordvoerder van het Witte Huis woensdag bekendgemaakt. Supersnelle computers zijn al zo wijd verbreid dat exportbeperkingen weinig zin meer hebben, aldus de woordvoerder.

CNN schrapt 500 tot 1000 banen, zo schrijft The Wall Street Journal. Vooral de tv- en internetafdelingen zouden zwaar worden getroffen. CNN heeft in totaal 4000 werknemers.

De politie in de Turkse stad Kirikkale heeft 130 kinderen opgepakt wegens het bezoeken van een internetcafé. De politie had klachten ontvangen dat het cybercafé 'gevuld was met sigarettenrook' en dat de kinderen er porno konden bekijken én backgammon konden spelen. De kinderen kunnen volgens de politiechef beter thuisblijven en hun huiswerk doen dan zich in het verderfelijke cybercafé op te houden.

AltaVista is woensdag een Belgische editie begonnen. Gebruikers van de Belgische AltaVista kunnen kiezen tussen een Vlaams- en Franstalige versie. Volgens het bedrijf maakten tot nu toe 600.000 Belgische internetters gebruik van de .com-versie van de zoekmachine.

Barry Wilson is sinds 1 januari 2001 de nieuwe algemeen directeur van UPC Nederland. Hij volgt Henk Koning op, die volgens UPC om persoonlijke redenen het bedrijf wil verlaten. Wilson, voorheen werkzaam bij de kabeltak van Time Warner, was al enige tijd verantwoordelijk voor de operationele gang van zaken bij UPC.
  Woensdag

AMD wil in 2004 een derde productiefaciliteit openen naast de fabrieken in Austin en Dresden. De fabriek, waarvan de locatie nog onbekend is, zal chips produceren via wafers met een diameter van 300 mm. Intel stelde vorige maand de opening van een soortgelijke fabriek in Ierland uit tot 2002.

Karakter Uitgevers zal de Nederlandse vertaling van de in mei te verschijnen autobiografie van Linus Torvalds uitgeven. Het boek krijgt de titel 'Gewoon voor de fun' mee en leest volgens de uitgever als 'een spannend jongensboek over een zonderlinge nerd'.

France Telecom wil volgende maand ondanks de moeizame marktomstandigheden 15 procent van haar mobiele dochter Orange naar de beurs brengen. De emissie moet zo'n 11 miljard euro opbrengen. Om huiverige investeerders over te halen geeft het concern ook obligatieleningen uit die later kunnen worden omgezet in aandelen.

De site van het ministerie van Economische Zaken is dinsdag vernieuwd. De site bevat voortaan specifieke rubrieken voor bepaalde doelgroepen en over speciale beleidsonderwerpen. Daarnaast is de site voortaan te bereiken via een eenvoudiger domeinnaam, te weten ez.nl.
  Dinsdag

De New York Times heeft bijna haar hele aandeel van 5,6 procent in de online financiële nieuwsdienst TheStreet.com verkocht. Dit komt overeen met 1,4 miljoen aandelen ter waarde van 3,2 miljoen dollar. De New York Times is van plan ook haar resterende 125.000 aandelen van de hand te doen. In november beëindigden de twee partijen al hun weinig succesvolle samenwerking.

Sonera stapt mogelijk uit Group 3G, waarmee het in augustus samen met Telefonica een UMTS-vergunning in Duitsland verwierf. Het consortium betaalde hiervoor 18 miljard gulden. Sonera overweegt haar belang van bijna 43 procent in Group 3G te verkopen.

Ook The Industry Standard ontkomt er niet aan: het weekblad op het gebied van technologie en internet schrapt een groot aantal banen, zo heeft uitgever Standard Media International bekendgemaakt. Ongeveer zeven procent (36 banen) van het personeel moet uitzien naar ander werk.

Broadcom koopt collega-chipmaker ServerWorks voor ongeveer 1 miljard dollar in aandelen. Het is de grootste aankoop ooit van Broadcom, dat vorig jaar al diverse bedrijven kocht.
  Maandag

Het aantal klanten van Libertel is het afgelopen jaar met 46 procent gestegen. De mobiele operator telt inmiddels 3,18 miljoen klanten. In het laatste kwartaal kwamen er 195.000 bellers bij. Daarvan namen 67.000 (ofwel 34 procent) een abonnement, de rest koos voor de prepaiddienst iZi.

De kassa's van de Amerikaanse winkelketen 7-Eleven zijn getroffen door de millenniumbug. Op de kassabon kwam '1 januari 1901' te staan, in plaats van '1 januari 2001'. Andere systemen van de winkelketen hadden niet te lijden onder de millenniumproblemen. 7-Eleven investeerde in 1999 8,8 miljoen dollar (20 miljoen gulden) in het oplossen van het millenniumprobleem.

Het Britse Vodafone koopt 34,5 procent van de aandelen van Iucesell, de tweede mobiele telecomprovider van Mexico. De Britten leggen hiervoor 973,4 miljoen dollar neer, waarmee Vodafone voor het eerst actief wordt in Mexico.

De lezers van de Nederlandstalige e-zines hebben de Osdorp Posse Maillist uitgeroepen tot e-zine van het jaar. Het Belgische e-zine deCURSOR, dat de vorige twee jaren op de eerste plaats eindigde, werd dit jaar tweede. Dat is de uitkomst van de Verkiezing van het E-zine van het Jaar die het e-zine SmallZine eind 2000 voor de vierde keer hield.

The New York Times schrapt 69 banen bij haar internetafdeling, oftewel 17 procent. De krant hoopt zo eind 2001 haar financiële doelstellingen te behalen. In oktober 2000 werd de beursgang van de internetafdeling – verantwoordelijk voor sites als NYTimes.com, Boston.com en Newyorktoday.com - al afgeblazen.