Vrijdag

[email protected] heeft het afgelopen kwartaal een verlies geleden van 5,43 miljard dollar, tegen een verlies van 723 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. Het verlies was zo groot doordat de breedbandinternetprovider voor 5,4 miljard dollar aan lasten moest nemen. De omzet nam 31 procent toe tot 169,1 miljoen dollar.

Iomega heeft een kwartaalwinst geboekt van 22 miljoen dollar, een lichte stijging ten opzichte van de 21,3 miljoen van een jaar eerder. De omzet nam met 102,4 miljoen dollar af tot 331.1 miljoen dollar. Iomega wijt dit aan de afnemende vraag naar Zip- en Jaz-producten.

SuSE zal voor haar komende Linux-distributies gebruikmaken van de nieuwe 2.4-kernel, die in januari uitkwam. SuSE Linux 7.1 Professional en Personal komen begin volgende maand uit en kosten respectievelijk 70 en 30 dollar.

Het downloaden van Internet Explorer 5.5 is tijdelijk onmogelijk. Het wachten is op een update van het bijbehorende service pack.
  Donderdag

De online veilingsites QXL.nl en ricardo.nl zijn donderdag samengevoegd. Onder de naam ricardo.nl opereren beide sites voortaan als één online veiling. De samenvoeging is het logische gevolg van de fusie tussen de beide partijen op 5 december 2000.

Cisco investeert 200 miljoen dollar in de Japanse internetinvesteerder Softbank. De Japanners willen het extra geld gebruiken om breedbandige en draadloze projecten te financieren en voor nieuwe overnames.

Stepstone schrapt 40 banen bij haar Engelse kantoren. De Brits-Noorse bedrijf presenteert zichzelf als de grootste vacaturesite van Europa met meer dan 1 miljoen bezoekers per week. Stepstone is actief in 16 Europese landen en nam onlangs de stap naar India.

De Bulgaarse president Petar Stoyanov is zo onder de indruk van een hacker die zichzelf Kabaka noemt, dat hij hem een baan heeft aangeboden. De hacker slaagde er zondag in de site van de president te hacken. Kabaka liet een bericht achter over de moeilijkheden die hij heeft bij het vinden van een baan.
  Woensdag

De gemiddelde CEO is zes uur per week online. CEO's van Nieuwe Economie-bedrijven spenderen zelfs twee keer zoveel tijd op het web. Dat blijkt een onderzoek van Burston-Marsteller, waarbij wereldwijd 707 CEO's werden ondervraagd. Amerikaanse CEO's blijken beduidend optimistischer te zijn over online verkopen dan hun buitenlandse collega's.

Bij de World Intellectual Property Organization ( WIPO) is het eerste arbitrageverzoek over een domein met Chinese karakters aangemeld. Het is de tweede zaak over Aziatische karakters. Twee weken geleden kreeg de WIPO het eerste arbitrageverzoek over een domeinnaam met Japanse karakters.

Een speciale commissie van het Europees Parlement heeft internetjournaliste Marie-José Klaver opgeroepen voor een hoorzitting over het spionagenetwerk Echelon. Dat meldt Vnunet. Klaver was de eerste journalist die in Nederland over Echelon publiceerde in 1998.

Computerfabrikant Gateway is van plan 140 werknemers te ontslaan. Gateway, dat te lijden heeft onder de afnemende vraag naar pc's, kondigde eerder deze maand al aan 3.000 mensen te ontslaan.
  Dinsdag

Een Amerikaanse beroepsrechtbank heeft bepaald dat het domein VW.net toebehoort aan Volkswagen. Eerder kwam een federale rechter al tot dezelfde conclusie, waarna Virtual Works in beroep ging. Dit bedrijf registreerde VW.net als eerste, maar deed dat volgens de rechters slechts met het doel het domein voor veel geld aan Volkswagen te verkopen.

Softwaremaker Computer Associates heeft een kwartaalomzet geboekt van 1,4 miljard dollar. Een jaar eerder was dat nog 1,33 miljard. De winst per aandeel – exclusief eenmalige lasten – kwam uit op 42 dollarcent. Analisten hadden 40 dollarcent verwacht.

Chipmaker Texas Instruments heeft teleurstellende kwartaalcijfers gepubliceerd. De winst kwam uit op 549 miljoen dollar, weliswaar een groei van 22 procent ten opzichte van een jaar eerder, maar toch lager dan analisten verwachtten. De omzet groeide met 15 procent tot 3,03 miljard dollar.

Webhoster Interland sluit haar kantoor in Amsterdam. Hiermee moet in twee jaar tijd zo'n 25 miljoen dollar worden bespaard. Bovendien heeft de webhoster een nieuwe CEO benoemd: David Gill.

AOL Time Warner zal deze week nog meer ontslagen aankondigen, zo schrijft The Wall Street Journal. Momenteel werken er 85.000 mensen bij het bedrijf. Onlangs werden bij CNN 400 banen geschrapt.
  Maandag

Computerfabrikant Dell heeft maandag een winstwaarschuwing afgegeven. De winst per aandeel in het vierde kwartaal zal 8 dollarcent lager uitvallen dan voorspeld. De winst per aandeel zal nu 18 of 19 dollarcent per aandeel bedragen, aanzienlijk lager dan de verwachte 26 dollarcent. De omzet in het vierde kwartaal bedroeg tussen de 8,5 en 8,6 miljard dollar. Dat is een stijging van 25 tot 27 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Creative Technology, producent van multimedia hardware, boekte in het laatste kwartaal van 2000 een winst van 26,5 miljoen dollar. Dat was 40,4 procent minder dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Creative wijt de tegenvallende winst aan de algehele malaise in de pc-markt. De omzet was 427 miljoen dollar, 2,3 procent lager dan een jaar eerder.

Microsoft start maandag met een 200 miljoen dollar kostende reclamecampagne op tv. De softwaregigant wil met de campagne de aandacht vestigen op de bedrijfssoftware van Microsoft. Op deze manier hoopt Microsoft de tegenvallende inkomsten van de verkoop van Office (Word en Excel) op te vangen.

Ouders van couveusekindjes in Singapore kunnen die vanaf vrijdag via internet in de gaten houden. Het Singapore Thomson Medical Centre verspreidt via zijn netwerk zes uur per dag directe videobeelden van de couveuse-afdeling. In Singapore blijven moeders de maand na de geboorte doorgaans thuis. Zij kunnen hun kind dan niet bezoeken.

Veilingsite eBay boekte in het vierde kwartaal van 2000 een winst van 23,9 miljoen dollar, oftewel een winst per aandeel van 9 dollarcent per aandeel. Analisten hadden 7 dollarcent per aandeel verwacht. Voor 2001 verwacht het bedrijf een omzet van 665 miljoen dollar.