Vrijdag

De Amerikaanse ISP Juno wil gebruikers overhalen om hun pc 24 uur aan te laten staan en de overtollige processorkracht verkopen. Op die manier hoopt Juno haar noodlijdende gratis dienst lucratief te maken. Het plan is vergelijkbaar met het SETI-project, waarbij niet gebruikte processorkracht wordt aangewend om naar buitenaards leven te zoeken.

Het Zuid-Koreaanse LG Electronics heeft een magnetron ontwikkeld die op internet kan worden aangesloten. Vorig jaar kwam het concern al met een koelkast en een wasmachine met internetverbinding. Met de webmagnetron kunnen onder meer recepten worden opgehaald. Onbekend is wanneer het product op de markt komt en wat de prijs wordt.

IBM heeft met de Ultrastar 36Z15 een zeer snelle harde schijf voor servers uitgebracht. De schijf heeft een snelheid van 15.000 rpm, net zoveel als de snelste harddisk van marktleider Seagate. IBM claimt echter een snellere zoektijd voor data op de schijf. Seagate zegt binnenkort met een nog snellere schijf te komen.

Bob Davis vertrekt als CEO van internetportal Terra Lycos. Lycos werd vorig jaar overgenomen door Terra, dochter van het Spaanse Telefonica. Davis zou ontevreden zijn over het gebrek aan autonomie van Terra Lycos en regelmatig botsen met de top van Telefonica over het te voeren beleid.

Tweakers.net begint weer een actie tegen de reclame cd-roms van CompuServe. De bedoeling is het schijfje massaal terug te sturen naar CompuServe. Dat moet dan gebeuren op 16 februari.
  Donderdag

Demon, Planet Internet, XS4ALL en UUNet delen de eerste plaats in de verkiezing van beste betaalde internetprovider onder de lezers van Net Magazine. Beste gratis internetprovider was Het Net, gevolgd door Freeler en HCCNet. Kabelproviders Chello en Casema Wanadoo werden tot de slechtste providers van 2000 uitgeroepen.

Dell heeft bekendgemaakt dat het de de prijzen van desktop pc's en servers verder gaat verlagen. Net als haar concurrentie heeft Dell – in grootte de tweede computermaker ter wereld - winstwaarschuwingen moeten afgeven.

Bertelsmann schrapt 55 banen (12 procent) bij CDNow. Het gaat om de gehele advertentieafdeling. CDNow zal zich concentreren op het verkopen van muziek, films en DVD's via haar site. Het verkopen van advertenties past niet in de nieuwe strategie.

IBM gaat nog eens 300 miljoen dollar extra in Linux investeren. Dit komt bovenop de 1 miljard dollar die IBM al heeft vrijgemaakt voor Linux-ontwikkeling. De 300 miljoen wordt de komende drie jaar gebruikt voor het opzetten van ondersteuningsdiensten.
  Woensdag

Softwareproducent Adobe, onder meer bekend van Photoshop, verwacht dat het inzakken van de Amerikaanse economie negatieve gevolgen zal hebben voor de omzet in het eerste kwartaal van 2001. Volgens een verklaring van het bedrijf neemt de vraag naar Adobe-producten af, met name in de Verenigde Staten.

Deze week heeft de 500.000ste abonnee zich aangemeld bij de gratis internetprovider Freeler. Dat meldt de provider in een persbericht. Tweederde van deze 500.000 abonnees belt ook daadwerkelijk in via Freeler.

Studenten kunnen de schade die ze oplopen door RSI, verhalen op hun opleiding. Dat zegt het Bureau Beroepsziekten van de FNV. Volgens een medewerker van de FNV zouden de schadeclaims kunnen oplopen tot miljoenen guldens.

Terra Lycos heeft Raging Bull overgenomen van AltaVista voor een onbekend bedrag. De financiële chatsite werd in december 1999 door AltaVista overgenomen van de oprichters. Raging Bull wordt gecombineerd met de bestaande financiële site van Terra Lycos, Quote.com.
  Dinsdag

Online reisbureau Expedia heeft een kwartaalverlies geleden van 2,6 miljoen dollar, exclusief eenmalige uitgaven. Analisten verwachtten hogere verliezen. Vorig jaar was het verlies nog 10,3 miljoen dollar. De omzet steeg van 44 tot 80 miljoen dollar.

Het besluit van Disney om de portal Go.com te sluiten is nu definitief. Als gevolg van de opheffing van Go.com zullen 400 medewerkers hun baan verliezen. Disney zal proberen de domeinnaam go.com en de zoekmachine InfoSeek te verkopen.

Computermaker Gateway heeft een nieuwe CEO benoemd. Het is de oude bekende Ted Waitt – oprichter van Gateway - die met onmiddellijke ingang de positie van Jeff Weitzen inneemt. Weitzen gaat met pensioen. Gateway maakt momenteel een zeer moeilijke periode door.

Maxim legt 2,5 miljard dollar in aandelen neer voor collega-chipmaker Dallas Semiconductor. Het is de grootste overname die ooit in de chipindustrie is gedaan.

Ariba koopt Agile Software voor 2,5 miljard dollar in aandelen. Dit betekent een bonus van 20 procent op de huidige koers. Ariba is het grootste B2B-softwarebedrijf ter wereld. Agile maakt software waarmee bedrijven productinformatie kunnen delen met hun toeleveranciers.

Nullsoft heeft de nieuwe alfa-versie van WinAmp 3.x uitgebracht. In de nieuwe versie is onder meer een venster met een overzicht van veelgebruikte functies. De alfa-release is nog niet op de site van Nullsoft te downloaden.

Via de site Cook County kunnen Amerikanen controleren of ze kans maken op een miljoenenerfenis. Op die site geeft Chicago een overzicht van 1550 inwoners die stierven zonder een testament achter te laten.
  Maandag

Hewlett-Packard ontslaat 1770 werknemers wereldwijd. De meeste ontslagen vallen bij de marketing-afdelingen. In Europa gaan 350 banen verloren.

Rits Tele.com breidt uit naar Duitsland. Een half jaar geleden startte het Delftse bedrijf in Nederland met zijn dienst waarmee gratis gebeld kan worden vanaf een pc naar telefoon, betaald door adverteerders. Rits Tele.com heeft in ons land 60.000 geregistreerde klanten.

Dagblad Trouw is begonnen met een 'handheld-editie'. Het nieuws dat Trouw op haar site publiceert komt daarmee ook beschikbaar voor bezitters van een zakcomputer. Palm-gebruikers dienen wel de AvantGo-browser te gebruiken. Het nieuws wordt volgens het dagblad bijna 24 uur per dag ververst.

De website van Radio Vaticaan is afgelopen week door hackers te grazen genomen. De hack vond een dag plaats nadat paus Johannes Paulus II in een toespraak had gewaarschuwd voor de almaar toenemende invloed van de media. Tegelijkertijd riep hij de rooms-katholieke gemeenschap op meer gebruik te maken van de nieuwe media.

De Bill & Melinda Gates Foundation, de door Microsoft-topman Bill Gates en zijn vrouw opgerichte liefdadigheidinstelling, heeft 100 miljoen dollar geschonken aan het International AIDS Vaccine Initiative (IAVI). Het bedrag wordt over de zes jaar verspreid. Het IAVI werkt aan de ontwikkeling van preventieve vaccinaties tegen AIDS.