Vrijdag

De woonportal Funda is vrijdag begonnen met het plaatsen van het woningaanbod van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Op de NVM-site zullen bezoekers worden doorverwezen naar Funda, waarin naast de NVM zelf uitgever Wegener participeert. De van Freeler afkomstige Marque Joosten is directeur van Funda.

Het mediabedrijf Disney overweegt de acquisitie van de zoekportal Yahoo. Dat verklaarde Disney-topman Michael Eisner op een bijeenkomst met analisten. Disney is echter alleen geïnteresseerd als Yahoo goedkoper wordt. "Yahoo is een geweldig bedrijf met één probleem: het is overgewaardeerd", aldus Eisner.

De Motley Fool, een populaire financiële site, ontslaat 115 werknemers, eenderde van het totale personeelsbestand. Het ontslag is opmerkelijk, omdat de Motley Fool er eerder deze maand in slaagde om 30 miljoen los te peuteren bij verschillende investeerders, waaronder Softbank en AOL Time Warner.

Nita Studen-Kilaan is opgestapt als directeur bij de door de overheid opgezette incubator Twinning. Haar contract liep al enkele maanden geleden af, maar ze bleef tot eind januari aan om zaken rond een eventuele verkoop van Twinning af te handelen.

Het kabinet heeft Arthur Docters van Leeuwen vandaag benoemd als voorzitter van een speciale commissie die onderzoek moet doen naar de gevolgen van de informatie- en communicatietechnologie voor de overheid. Docters van Leeuwen is voorzitter van de Stichting Toezicht Effectenbeheer (STE).

Financiële portal TheStreet.com leed het afgelopen kwartaal een verlies van 24,6 miljoen dollar, tegen 11,8 miljoen dollar een jaar eerder. Het verlies exclusief eenmalige onderdelen was fors lager dan verwacht. TheStreet.com sloot dit kwartaal haar kantoor in Londen, hield een ontslagronde en beëindigde een samenwerking met de New York Times.

Napster heeft een groep gebruikers afgesloten wegens het downloaden van nummers van het nog te verschijnen nieuwe album van de Britse band Manic Street Preachers. Napster ging tot afsluiting over na klachten van Sony, een van de platenmaatschappijen tot wie Napster toenadering zoekt voor een betaalde dienst.

De branchevereniging voor internetproviders NLIP heeft 2001 uitgeroepen tot het Jaar van de Privacy. Aanleiding is de nieuwe Wet Bescherming Persoonsgegevens, die naar verwachting in de zomer ingevoerd wordt. De bij de organisatie aangesloten ISP's bedienen ongeveer tachtig procent van alle Nederlandse internetters.
  Donderdag

De voorgenomen verkoop van het hostingbedrijf van webbureau Netpresence aan het Engelse Notrol staat op lossen schroeven. De investeerders in Notrol houden - ondanks de in november bereikte overeenkomst - de hand op de knip, zo schrijft Netpresence in een persverklaring.

Online marktplaats Hyporium stopt met haar activiteiten in Nederland. Te weinig distributeurs werkten mee en ook financiering van het ambitieuze project bleek een moeilijke zaak, zo schrijft ComputerPartner. Klanten worden verder bediend vanuit het hoofdkantoor in Engeland.

Stamps ontslaat 50 procent van haar personeel, oftewel 150 man. In oktober werden al 240 werknemers ontslagen. Stamps.com werd bekend met haar online postzegeldienst waarbij een normale printer postzegels voor gewone post afdrukt.

Intel neemt een aandeel van 25 procent in een nieuwe in de voormalige DDR te bouwen chipfabriek. De fabriek – waarin 1,5 miljard dollar wordt geïnvesteerd – wordt gevestigd in Frankfurt an der Oder. De exploitatie komt in handen van het publieke Communicant Semiconductor Technologies.

Ilse is een samenwerking aangegaan met Wellowell, dat online financiële producten vergelijkt en verkoopt. De diensten van het bedrijf zijn voortaan ook toegankelijk via Ilsefinance.nl, de financiële portal van de zoekmachine.

KPN Mobile heeft woensdag de overname van de resterende 50 procent van de aandelen in KPN Orange Belgium van Orange afgerond. KPN had al 50 procent van de aandelen in handen en is nu volledig eigenaar van de mobiele operator. Met de transactie is in totaal een bedrag van 500 miljoen euro gemoeid.
  Woensdag

CDNow heeft 55 medewerkers ontslagen, twaalf procent van het totaal aantal personeelsleden. De ontslagen vonden vorige maand al plaats. De medewerkers waren werkzaam op de advertentieafdeling van CDNow. De webwinkel wil zich concentreren op de verkoop van muziek en films en heeft deze afdeling opgeheven.

De winst van Exact is in 2000 met 30 procent gestegen tot 28,7 miljoen euro. Dat heeft het softwareconcern vandaag bekendgemaakt. De omzet bedroeg 164,4 miljoen euro. Voor 2001 verwacht het bedrijf een winststijging van 15 tot 20 procent.

De oprichtingsvergadering voor de Vereniging De Digitale Stad is definitief vastgesteld voor 15 februari. De vereniging wil DDS City, het bekendste deel van de Digitale Stad, overnemen van de huidige eigenaars. Die hebben aangekondigd dat zij de verliezen die DDS City maakt, niet langer willen dragen.

Het is niet slim om veel achter een computer te zitten. Dat is althans de uitkomst van een Japans onderzoek waaruit blijkt dat veel twintigers en dertigers te kampen hebben met geheugenproblemen. Men vertrouwt te veel op computers. Het geheugen wordt daarom niet genoeg getraind en dat levert problemen op.

In 2005 zullen meer dan een miljard mensen gebruik maken van het internet. Dat voorspelt het onderzoeksbureau eTForecasts. Steeds meer mensen zullen draadloze apparatuur gebruiken om toegang te krijgen tot het internet: in 2005 zal 62 procent van de internetters draadloze apparatuur gebruiken. In het jaar 2000 waren er 400 miljoen internetgebruikers.
  Dinsdag

Toshiba heeft dinsdag de winstverwachting voor het boekjaar 2000/2001 met 30 procent verlaagd, vanwege afzwakkende groei in de VS en dalende prijzen voor pc's en chips. Het Japanse concern stopt met de productie van computers in de Verenigde Staten, waardoor een kwart van de Amerikaanse medewerkers hun baan verliezen.

Webdesignbedrijf Razorfish schrapt 400 banen, ofwel 22 procent van het totaal aantal van 1800 medewerkers. De ontslagen moeten een besparing van 70 miljoen dollar opleveren. Reden voor de ontslagronde is volgens het, wel winstgevende, bedrijf een dalende omzetgroei.

Sega zal de prijzen van de Dreamcast halveren in een poging om de voorraden van de verliesgevende spelcomputer op te ruimen. De prijsverlaging wordt deze week van kracht in de Verenigde Staten. In Japan zullen de prijzen in maart gehalveerd worden.

De Amerikaanse tenniszusjes Venus en Serena Williams hebben het domein venusandserenawilliams.com 'terug'. Dat is het gevolg van een beslissing die de World Intellectual Property Organization ( WIPO) maandag heeft genomen. De vorige eigenaar van het adres wilde het domein alleen voor een miljoen dollar aan de zusjes afstaan.

Het Vaticaan overweegt een beschermheilige aan te stellen voor computer- en internetgebruikers: de in 556 geboren bisschop Isidorus van Sevilla. Isidorus schreef de eerste encyclopedie over de op dat moment beschikbare menselijke kennis. Het internet zou vergelijkbaar zijn met dat overzicht, volgens het Vaticaan.

De vrouwensite iVillage neemt concurrent Woman.com over. Met de overname is 47 miljoen dollar gemoeid. De aandelen van iVillage, die op het hoogtepunt van de internethype meer dan 100 dollar waard waren, worden nu voor minder dan 2 dollar verhandeld.
  Maandag

KPN Telecommerce koopt de bezittingen van het failliet verklaarde Vivity voor 3,5 miljoen DM. Vivity beheert de grootste database van Duitsland met gegevens over vrijetijdsbestedingen. Zo kunnen online uitgaanstips, restaurants en sportgelegenheden opgevraagd worden. KPN neemt de schuldenlast niet over.

Corel heeft een kwartaalverlies van 8,6 miljoen dollar geleden, een slechter resultaat dan de meeste analisten verwachtten. De omzet viel met 40,4 miljoen dollar ook wat tegen. De softwaremaker denkt halverwege dit jaar weer winst te gaan maken.

Microsoft en het Amerikaanse ministerie van Justitie hebben nieuwe data voor het antitrustproces vastgesteld. Op 26 en 27 februari mogen de advocaten van Microsoft en haar aanklagers (behalve Justitie ook de 19 staten) zich mondeling verdedigen voor een tribunaal van zeven rechters van het beroepshof.

Nedconcepts heeft ADSL MetaCrawler gelanceerd, een site voor (toekomstige) ADSL-gebruikers. Op de site kunnen bezoekers onder meer door eenmalig een postcode in te voeren bij alle ADSL-aanbieders nagaan of hun dienst op dat adres beschikbaar is.

Tryllian, maker van zogeheten mobile agents, heeft in haar tweede financieringsronde 11 miljoen euro opgehaald. Tot de investeerders behoren onder meer Newconomy en het Belgische GIMV. Tryllian wil met de nieuwe fondsen internationaal uitbreiden en commerciële toepassingen ontwikkelen voor haar technologie.