Vrijdag

Bij The Industry Standard zullen opnieuw ontslagen vallen. Dat meldt CNNfn. Naar verluidt zullen er 65 mensen ontslagen worden, waarvan 15 redacteuren. Begin januari ontsloeg The Industry Standard al 36 werknemers.

De co-buyingsite Letsbuyit.com sluit zijn kantoren in Amsterdam en Brussel. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. De maatregel is onderdeel van een eerder aangekondigde bezuinigingsronde. De bezuinigingen zijn nodig om winstgevend te worden. Begin februari werd Letsbuyit.com gered van een faillissement. Het bedrijf haalde toen 115 miljoen gulden op.

Nortell ontslaat 10.000 medewerkers, zesduizend meer dan het bedrijf eerder had aangekondigd. Eind december had de producent van telecomapparatuur 94.500 werknemers in dienst. Verwachtte het concern eerder nog een 'gezonde winst' voor het eerste kwartaal, nu wordt rekening gehouden met een verlies.

Novell, maker van netwerksoftware, heeft de omzet over het eerste kwartaal zien dalen van 316 miljoen dollar vorig jaar naar 245 miljoen dollar. De winst per aandeel daalde van 13 tot 1 dollarcent, waar analisten break-even verwacht hadden.

Priceline.com heeft haar verlies over het vierde kwartaal drastisch teruggebracht, maar het was niettemin fors groter dan gedacht. Het verlies liep vergeleken met vorig jaar terug van 921,5 tot 105,1 miljoen dollar. De 'noem je prijs'-site voor onder meer vliegtickets streeft naar een operationele winst in het tweede kwartaal.

De Amerikaanse wiskundige Eric Weisstein moet zijn website sluiten omdat de inhoud van de website in boekvorm uitgegeven is. Zijn uitgever is naar de rechter gestapt en vindt dat de website gesloten moet worden.

Minister Roger van Boxtel wil een 'vliegende brigade' oprichten tegen 'e-rampen', zoals computervirussen. Dat meldt NRC Handelsblad. De brigade zou overheidsinstellingen moeten waarschuwen over virussen. Hiermee volgt Nederland het voorbeeld van België dat na het I Love You virus een landelijk virusmeldpunt instelde. Dit meldpunt waarschuwde onder meer via de radio voor het Kournikova-virus.
  Donderdag

Ericsson en IBM zijn een samenwerking aangegaan om mobiele internetdiensten te ontwikkelen die financiële instellingen aan hun klanten kunnen aanbieden. Ericsson brengt haar met Mobile e-Pay opgedane expertise in, IBM levert producten uit haar Websphere-lijn.

W.J. Sanders, CEO van AMD, heeft aangekondigd in april 2002 op te stappen. Hij heeft deze beslissing genomen na kritiek van diverse aandeelhouders op zijn beleid. Hij wordt opgevolgd door Hector Ruiz, die op dit moment COO is.

Nvidia, producent van videokaarten, zag de winst over het vierde kwartaal verdubbelen tot 31,1 miljoen dollar. De winst per aandeel kwam met 38 dollarcent een cent boven de verwachting uit. De omzet nam toe van 128,5 tot 218,2 miljoen, wat eveneens beter dan verwacht was.

Psion en Motorola beëindigen hun samenwerking op het gebied van het ontwikkelen van draadloze computerapparatuur. Motorola gaat zich nu alleen richten op de ontwikkeling van een mobiele 'smart phone'.

Pol Hauspie, medeoprichter van het in moeilijkheden verkerende softwarebedrijf Lernout & Hauspie, heeft een website geopend waarin hij zijn visie geeft op de situatie waarin de producent van spraaksoftware zich bevindt. Hauspie is niet de eerste gevallen topman met een eigen site. Eerder zette Maurice de Hond op zijn site maurice.nl de aanval in op de commissarissen van Newconomy.

De internetkruidenier MaxFoodmarket wordt nu ook actief in Den Haag en Leiden. Dat meldt Emerce. In november is het bedrijf van start gegaan in Utrecht. In april zullen Amsterdam en Haarlem en omstreken volgen.
  Woensdag

Aanbieder van breedbandinternet @Home heeft een content-overeenkomst gesloten met Cameo Media. De tv- en internetproducent zal zeven dagen per week, vijf keer per dag videonieuws aanleveren. Het nieuws is te zien op de alleen voor abonnees toegankelijke portalsite van @Home.

KPN Telecommerce en PSV gaan samen de site van de voetbalclub ontwikkelen en exploiteren, zo hebben de partijen bekendgemaakt De inhoud zal onder meer via breedbandige pc's en mobieltjes beschikbaar komen. De overeenkomst heeft een looptijd van vijf jaar.

Rick Belluzzo wordt woensdag benoemd tot bestuursvoorzitter en Chief Operating Officer (COO) van Microsoft, zo schrijft The Wall Street Journal. Belluzzo – een persoonlijke vriend van CEO Steve Ballmer en eerder werkzaam bij HP en Silicon Graphics – volgt de huidige COO Robert Herbold op. Herbold gaat met pensioen.
  Dinsdag

ADSL-aanbieder BabyXL gaat samenwerken met Scarlet Telecom, dat distributiepartner voor de DSL-diensten van BabyXL wordt. Deze maand zal Scarlet haar eerste klanten aansluiten op het DSL-netwerk van BabyXL.

Buitenlandse diplomaten mogen niet aanwezig zijn bij het proces tegen de Chinese webmaster Huang Qi. Huang Qi wordt beschuldigd van ondermijning van het staatsgezag. Hij publiceerde op zijn homepage over het bloedbad op het plein van de Hemelse Vrede in 1989.

Dinsdag is het 4 miljoenste Duitse domein geregistreerd. Daarmee is Duitsland het land met de meeste 'eigen' domeinen. Dat heeft Klaus Herzig van Denic, de organisatie die verantwoordelijk is voor de uitgifte van '.de'-domeinen, bekend gemaakt. Er zijn wel meer domeinen die eindigen op '.com', maar dat is een internationale domeinextensie. In Duitsland worden elke dag gemiddeld 7.000 nieuwe domeinnamen geregistreerd.

Tegenstanders van de Amerikaanse president Bush bereiden via internet protesten tegen diens beleid voor. Op de site Not My President kondigen de tegenstanders voor komende zondag een actiedag aan: de 'Not My President's Day'. Een dag later vindt in de Verenigde Staten de 'officiële', jaarlijks terugkerende, President's Day plaats.

Prince heeft deze week een nieuwe muzieksite gelanceerd, genaamd NPGMusicClub.com. Wie maandelijks 7,77 dollar betaalt, mag nieuwe muziek downloaden. VIP-leden krijgen voor 100 dollar per jaar nog meer opties, zoals toegang tot 'after-concert parties'.

Contentleverancier Your News is deze week actief geworden op de Belgische markt. YourNews levert in België zowel Nederlands- als Franstalige content. De eerste klant van het bedrijf is Chello, met wie YourNews ook al in andere landen samenwerkt. Het bedrijf is nu in negen landen actief.

Bibit Internet Payments, gespecialiseerd in internetbetalingen, breidt zijn activiteiten uit de naar de Verenigde Staten. Vanuit de Amerikaanse vestiging gaat Bibit zich richten op Amerikaanse bedrijven die de Europese e-commercemarkt willen betreden.

UPC voegt zijn dochters Chello en UPCtv (betaaltelevisie) samen in een nieuw bedrijf: UPC Media. UPC directeur Andrew Barron komt aan het hoofd van de nieuwe divisie te staan.
  Maandag

Het vertrek van James Kinsella als topman van Tiscali heeft een leegloop onder oud-World Online-managers tot gevolg, zo meldt The Financial Times. Kinsella stapte vorige op, naar eigen zeggen vanwege een 'verschil van inzicht' tussen hem en Renato Soru, de topman van Tiscali.

Michael Capellas - CEO van Compaq - voorspelt een groei van nul procent voor de computerbouwer gedurende het lopende kwartaal. Het eerste half jaar zal de omzet van Compaq slechts met vijf procent groeien, zo waarschuwde Capellas in een interview met Der Spiegel. Over dezelfde periode vorig jaar kende Compaq nog een groeicijfer van tien procent.

Motorola schrapt in de loop van het jaar 4000 banen. Een deel van de werknemers zal gedwongen worden ontslagen. Vorige maand kondigde de fabrikant al aan dat er 2500 banen zouden verdwijnen. De 4000 van deze week komen daar bovenop. Eind vorig jaar had de chipmaker nog 34.000 werknemers.