Vrijdag

Lycos komt met een nieuwe Nederlandse zoekmachine: het al langer internationaal opererende HotBot. Momenteel draait een testsite. Lycos presenteert de dienst als 'de precisie-zoekmachine'. Gebruikers kunnen gericht zoeken naar bijvoorbeeld afbeeldingen of MP3'tjes.

Driveway houdt op met het aanbieden van gratis 25 MB webruimte. Ook konden internetters bestanden met elkaar delen. Dit leverde te weinig op voor het bedrijf. De klanten worden overgeheveld naar voormalig concurrent FreeDrive.com.

Volgens Blauw Research kan er nog veel verbeterd worden aan internetnieuwsbrieven. Deze zouden vaak te saai en te weinig informatief zijn. Driekwart van de internetters ontvangt een nieuwsbrief per mail. De meeste brieven gaan over ICT en actualiteiten.

KLM en Northwest betalen geen commissiekosten meer aan online reisbureaus Expedia en Travelocity. Deze lopen nu maximaal tien dollar per via hen geboekte vlucht mis. De vliegmaatschappijen betalen nog wel commissie aan gewone – offline - reisbureaus. Travelocity berekent haar klanten nu tien dollar extra als ze een vlucht bij KLM willen boeken.

Bij Transmeta, maker van de Crusoe-chip, vindt aan de top een wisseling van de wacht plaats. CEO David Allen gaat verder als vice-voorzitter en Chief Technology Officer. De huidige president Mark Allen neemt zijn positie over.
  Donderdag

Rond Amazon dook woensdag in de financiële wereld het gerucht op dat de webwinkel failliet zou zijn. Amazon sprak het gerucht fel tegen met de mededeling dat het bedrijf 'stapels geld' heeft, maar dat kon niet verhelpen dat de koers 9 procent daalde.

De Britse producent van handheld computers Psion zal een onbekend aantal werknemers ontslaan in een poging om de kosten te drukken. Psion maakte een verlies van 1,4 miljoen pond bekend. Het bedrijf, dat heeft te lijden onder de concurrentie van Palm, ziet ook af van de verdere ontwikkeling van een nieuwe 'smartphone'.

De online retailer Buy.com ontslaat meer dan de helft van zijn personeel: 125 werknemers. Het bedrijf heeft te kampen met grote verliezen. Buy.com zal zich ook terugtrekken uit de golf-markt. Eerder kocht Buy.com daartoe BuyGolf.com.

Op donderdagavond kunnen geïnteresseerden chatten met de leden van de Commissie Oosting die onderzoek deed naar de vuurwerkramp in Enschede. Er kunnen maximaal duizend mensen meedoen aan de chat die tussen 20.30 en 21.30 uur gehouden wordt.

WorldCom ontslaat 6.000 werkemers, tussen de 6 en 7 procent van het totaal, zo melden bronnen binnen het bedrijf. Dat meldt Wired News. De ontslagen zouden nodig zijn om de uitgaven te beperken.
  Woensdag

Online veilinghuis QXL Ricardo is een samenwerking aangegaan met Coca-Cola. Op een speciale website kunnen internetters op artikelen bieden met hun Coke-spaarpunten. De site zal in ieder geval tot eind mei online blijven.

Symantec gaat vanaf het tweede kwartaal klanten per SMS op de hoogte brengen van nieuwe virussen. Het beveiligingsbedrijf belooft klanten 'in real time' te waarschuwen voor virussen die het ontdekt.

Walmart.com, de internetafdeling van de Amerikaanse retailer, heeft 24 werknemers ontslagen, 10 procent van het totaal. De werknemers waren overbodig geworden nadat Wal-Mart had besloten een aantal online activiteiten te schrappen.

Claude Shannon, is op 84-jarige leeftijd overleden. Shannon was de uitvinder van de digitale communicatie.

Zonder er ruchtbaarheid aan te geven is veilingsite eBay in december van start gegaan met het controleren van de producten die via de veiling worden aangeboden. Volgens The Wall Street Journal zou eBay dagelijks enkele veilingkavels verwijderen, omdat met die aanbiedingen inbreuk wordt gemaakt op het auteursrecht. EBay is tot 'monitoring' van zijn site overgegaan onder druk van software-, muziek- en filmproducenten.

De webmaildienst Hotmail heeft de blokkade van e-mail voor Chello-gebruikers opgeheven. Vanaf vorige week vrijdag konden Chello-gebruikers geen e-mail meer sturen naar mensen met een Hotmail-adres. Hotmail nam deze maatregel nadat vanaf spammers vanaf Chello-accounts honderdduizend ongevraagde e-mails hadden verstuurd naar Hotmail-gebruikers. De verantwoordelijke spammers zijn inmiddels afgesloten.
  Dinsdag

Het kan toch: de Nederlandse afdeling van de vacaturesite Monsterboard was in 2000 winstgevend. Dat meldt het bedrijf in een persbericht. Hoeveel winst Monsterboard heeft gemaakt, mag het beursgenoteerde bedrijf niet vertellen. De omzet is wel bekendgemaakt: die bedroeg vorig jaar 16 miljoen gulden.

Van alle uren die Amerikanen in januari op internet zaten, brachten ze eenderde door op sites van America Online (AOL) Time Warner. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau Jupiter Media Metrix.

De Walt Disney Internet Group heeft 135 mensen ontslagen. De maatregel zou nodig zijn om de afdeling winstgevend te maken. De ontslagen komen bovenop de 400 die Disney al in januari aankondigde, toen het concern besloot zijn portal Go.com te sluiten.

Intel koopt chipmaker VxTel voor 550 miljoen dollar. Intel is met name geïnteresseerd in de chips van VxTel die zijn bedoeld voor het versturen van spraak en data over de volgende generatie glasvezelkabels.

3com schrapt 1200 banen, zo'n 10 procent van het totaal, in een poging de kosten te drukken. De producent van netwerkapparatuur heeft te kampen met een tegenvallende vraag vanuit de telecommarkt.

Terra Lycos heeft in Stephen Killeen een nieuwe president gevonden. Killeen wordt verantwoordelijk voor de Amerikaanse markt. Killeen is afkomstig van marketingbedrijf MSGi en werd in de internetsector bekend als CEO van de financiele site Raging Bull. In de top van Terra Lycos is de laatste weken een stoelendans aan de gang.
  Maandag

Co-buysite Letsbuyit verkoopt sinds maandag weer producten in Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en Zweden, de vier belangrijkste markten van het bedrijf. Het is nog niet bekend wanneer Letsbuyit ook in Nederland weer producten gaat verkopen.

De advocaten van Napster heeft een verzoek ingediend voor het opnieuw behandelen van de hoger beroepszaak. Volgens Napster is een eventuele sluiting van de site in strijd met het recht op vrije meningsuiting. Een lagere rechtbank beslist binnenkort over de toekomst van Napster.

Vodafone is volgens The Wall Street Journal dicht bij een deal waarbij voor 1,35 miljard dollar een aandeel van tien procent in Japan Telecom wordt gekocht. Deze aandelen zijn nu nog in handen van AT&T.

Chipmaker NEC staat op het punt vier Japanse fabrieken te verkopen aan een buitenlandse koper, zo meldt The Financial Times. Dit is onderdeel van de reorganisatieplannen die vorige zomer al werden aangekondigd.

Online advertentiebedrijf DoubleClick koopt voor een onbekend bedrag in contanten en aandelen FloNetwork. Dit bedrijf regelt voor haar klanten het versturen van massamailings per elektronische post. Zo werden in het vorige kwartaal via FloNetwork meer dan 540 miljoen mailtjes voor meer dan 125 klanten verstuurd.

Volgens een onderzoek van WebSiteStory heeft Netscape nog maar een aandeel van 12 procent in de browsermarkt. Twee jaar geleden was dat nog ruim 33 procent. Bijna 88 procent van de internetgebruikers heeft Microsofts Internet Explorer als browser.