Zaterdag

Loudcloud heeft vrijdag een weinig opzienbarende beursgang beleefd. Het aandeel van het internetbedrijf van Netscape-oprichter Marc Andreessen sloot op 6,14 dollar, slechts 14 dollarcent boven de opening. Toch zijn analisten positief: Loudcloud heeft het in ieder geval aangedurfd.

De juridische strijd om de domeinnaam Sex.com krijgt weer een vervolg als Gary Kremen en Stephen Cohen voor de zoveelste keer tegenover elkaar staan. Kremen eist 43 miljoen dollar als schadevergoeding voor de vijf jaar dat hij het domein niet heeft kunnen gebruiken. Eerder gaf een rechter Sex.com al terug aan Kremen.

Het Zuid-Koreaanse Samsung Electronics liet vrijdag weten dat de winst in 2001 gelijk of lager zal zijn dan die over het afgelopen jaar. Oorzaak zijn de lage chipprijzen van dit moment. Daar stond tegenover dat vorig jaar een recordwinst van 4,74 miljard dollar werd geboekt.

[email protected] heeft vrijdag haar zoekfunctie verfijnd met Zoom In. Met de dienst kunnen volgens het bedrijf complexe zoekopdrachten worden gedaan zonder Booleaanse termen als 'AND' of 'OR' te gebruiken. Zoom In zal verder onder meer een spellingcontrole uitvoeren, wat tijd moet besparen.

De bezoekersaantallen van e-commercesites zijn in februari gemiddeld met vier procent gedaald ten opzichte van de maand ervoor, aldus cijfers van PC Data Online. Bij toonaangevende sites als Amazon en eBay bleef het aantal bezoekers ongeveer stabiel. Amazon trok 22,6 miljoen bezoekers, eBay 24,4 miljoen.
  Vrijdag

Bij Cisco verdwijnt de komende weken vijf procent van de banen, zo schrijft Reuters. Het gaat om fulltime werknemers. De netwerkgigant zou te maken hebben met een sterk afgenomen vraag naar haar producten. Cisco heeft in totaal 53.000 werknemers.

Abonnees van Planet Internet hebben de afgelopen dagen last gehad met een technische storing in de mailserver. Hierdoor kon er geen mail worden opgehaald. Het versturen van post gaf geen probleem. Inmiddels zou alles weer normaal werken.

Loudcloud heeft de introductiekoers van haar aandeel vastgesteld op 6 dollar. Eind vorig jaar werd nog gedacht aan 12 dollar. Analisten kijken met veel belangstelling naar de beursgang die op vrijdag plaatsvindt. Loudcloud – gespecialiseerd in internet-infrastructuur - is het bedrijf van de mede-operichter van Netscape, Marc Andreessen.

Apple komt met een goedkopere versie van haar snelste (733 MHz) PowerMac. Deze is voorzien van een CD-brander in plaats van een SuperDrive die zowel DVD's als CD's kan branden. Het nieuwe model kost 3000 dollar, 500 dollar goedkoper dan de DVD-versie.
  Donderdag

ASML moet nog even wachten met de overname van concurrent Silicon Valley Group. Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft namelijk 45 dagen extra nodig om de 'implicaties voor de nationale veiligheid' van de overname te onderzoeken. De Nederlandse toeleverancier voor de chipindustrie heeft 1,6 miljard dollar over voor SVG.

Een Berlijnse rechtbank heeft beslist dat Greenpeace het domein www.oil-of-elf.de moet afstaan aan TotalFinaElf. Volgens de rechter zou er voor de consument verwarring kunnen ontstaan. Greenpeace gebruikte de URL tot januari voor haar acties tegen het olieconcern.

Online speelgoedwinkel EToys heeft uitstel van betaling aangevraagd. Deze stap komt niet als verrassing. Eerder werd al bekend dat de dagen van EToys definitief zijn geteld. De winkel neemt geen nieuwe bestellingen aan.

Het Hol, de omroep op internet van Paul de Leeuw, is niet meer. De site wordt niet langer dagelijks ververst. Tegenover het ANP verklaarde een woordvoerder van Het Hol dat de activiteiten te duur en te tijdrovend zijn. De site blijft wel bestaan, maar geeft vanaf nu alleen nog maar informatie over de activiteiten van Paul de Leeuw.

Volgens een onderzoek van MORI in opdracht van eSubstance neemt 90 procent van de internetters de door hen gelezen informatie op het web niet serieus, zo schrijft The Register op haar site. Kranten doen het maar iets beter met 16 procent. Boeken worden het meest serieus genomen: 56 procent van de onderzochte 1973 personen betitelt deze informatie als waar.
  Woensdag

De 3400 vierkante meter die Bill Gates nu tot zijn beschikking heeft, vindt hij te klein. Daarom gaat hij zijn villa uitbreiden. Gates vindt ondermeer de slaapkamers van zijn twee kinderen te klein. Zijn huis, gelegen aan Lake Washington, vormt een trekpleister voor toeristen.

Altijd al het sexy topje van Mel C of de tas van Meryl Streep willen hebben? Op de site Bid 4 Better World worden vanaf 15 maart zwarte kledingstukken van vrouwelijke beroemdheden ter veiling aangeboden. De opbrengst van de veiling gaat naar een instantie die vrouwen in de Derde Wereld ondersteunt.

Volgens Duits onderzoek zijn erotische berichten via telefoon of internet een uitkomst voor geliefden die niet bij elkaar in de buurt wonen. Dat meldt het ANP. Voor het onderzoek hebben bijna 5.000 mensen met relatie op afstand gemiddeld drie keer per week virtuele contacten gehad. Bijna 62 procent gaf de voorkeur aan telefoonseks, terwijl 20 procent contact had in een chatruimte.

Roel Pieper gaat in opdracht van het ministerie van verkeer en waterstaat onderzoeken of een proef met een kilometerheffing voor automobilisten binnen twee jaar haalbaar is. Als dat het geval is gaat de invoering van tolpoortjes niet door.

Mensen die het filterprogramma CyberPatrol gebruiken, kunnen de Britse internetnieuwssite The Register niet meer bezoeken. In een ironisch artikel vraagt The Register CyberPatrol nu om de boycot op te heffen. Het bedrijf achter CyberPatrol heeft nog geen gehoor gegeven aan de oproep.
  Dinsdag

Thinkquest, het wedstrijdconcept waarbij in teamverband educatieve websites worden gemaakt, gaat weer van start. Inschrijven kan tot 31 mei 2001 op de website van Thinkquest.

Volgens de Cubaanse staatssecretaris van informatie en telecommunicatie Gil Morel filtert Cuba geen informatie van het internet. "We zijn niet bang voor contrarevolutionaire informatie via het web", aldus Gil Morel. Dat sommige informatie in Cuba niet beschikbaar is, komt volgens hem door de positie waarin Cuba zich bevindt. "Voedsel en medicijnen worden ook gerantsoeneerd, dus waarom zouden we dat niet met informatie doen?"

Maxtrad, de site van ABN Amro voor bedrijven die zich op de exportmarkt willen begeven, is gestopt. Dat meldt FEM De Dag. Het bezoek aan de site, die werd gepresenteerd als 'essentieel onderdeel van de bredere internet- en e-commercestrategie van de bank', viel tegen. ABN Amro investeerde tussen de 3 en 4 miljoen dollar in de site.

Cybercash, leverancier van betalingssystemen, heeft uitstel van betaling aangevraagd. 38 van de 138 medewerkers zijn ontslagen. Ook de overname van Network 1 Financial is door het dreigende faillissement van de baan.

Het bedrijf Information Innovation, dat een product heeft ontwikkeld waarmee relaties tussen bedrijven inzichtelijk gemaakt kunnen worden, is failliet. Dat meldt Emerce. Zestig mensen zijn ontslagen bij het bedrijf, dat onderdeel was van het Twinning-netwerk.
  Maandag

Marc Andreessen, een van de oprichters van Netscape, laat zich niets gelegen liggen aan het allerminst florissante beursklimaat voor de techsector. Tot verbazing van analisten gaat zijn nieuwe bedrijf, de ASP Loudcloud, woensdag naar de beurs. Het bedrijf wil 180 miljoen dollar ophalen met de beursgang.

Mac Publishing sluit de nieuwssite MacWeek.com. Alle content verhuist naar MacCentral.com, dat net als MacWeek gespecialiseerd is in nieuws rond Apple. Met de operatie verdwijnen zeven banen. Mac Publishing is een joint venture van Ziff-Davis Media en IDG.

Openbaar Vervoer Reisinformatie heeft de technische capaciteit van de reisadviessite 9292ov.nl fors uitgebreid. Hiermee zou het capaciteitstekort zijn opgelost. 9292 heeft 40.000 bezoekers per dag. Verder komen er vanaf april banners op de site, zodat de dienst gratis kan worden gehouden.

Jo Lernout – medeoprichter van L&H - verlaat het spraaktechnologiebedrijf. Dit is onderdeel van het reorganisatieplan van CEO Philippe Bodson, die wil breken met het verleden. De complete raad van bestuur is ook verzocht af te treden.

Vivendi Universal staat op het punt haar aandeel in AOL Frankrijk te verkopen aan America Online, zo weet Bloomberg News. Het mediaconcern zou ongeveer 700 miljoen dollar in contanten of aandelen ontvangen voor haar aandeel van 55 procent.