Zaterdag

De Maleisische regering is van plan alle baby's die vanaf volgend jaar worden geboren facultatief te voorzien van een smartcard met daarop persoonlijke gegevens als naam, adres en bloedgroep. Dit schrijft de Maleisische nieuwssite The Star.

President Isao Okawa van Sega is vrijdag overleden aan een hartaanval. Okawa, die 74 jaar is geworden, was al sinds 1984 president van de computerspellenmaker.
  Vrijdag

Gebruikers van Chello hebben vrijdagmiddag geen mail kunnen verzenden en ontvangen. De mailserver lag vanwege een storing enkele uren plat.

Vitaminic, het online platform voor promotie en uitwisseling van muziek, heeft plannen om FranceMP3 over te nemen. FranceMP3 is een van de toonaangevende muzieksites in Frankrijk. Een intentieverklaring voor de overname is inmiddels getekend.

Computermaker NCR beschuldigt Palm en Handspring van het maken van inbreuk op twee van haar patenten. De in 1987 verkregen patenten beschrijven een technologie waarbij gebruikers grote hoeveelheden gegevens op draagbare computers kunnen beheren.

Intel lanceert maandag haar 1 GHz Pentium III-chip voor notebooks, zo meldt Techweb op basis van bronnen. Intel-afnemers als Dell, IBM en Hewlett-Packard zouden al notebooks met de chip klaar hebben staan om op de markt te brengen.

Electronic Data Systems ( EDS) koopt voor 670 miljoen dollar de 'Outsourcing and Software-unit' van Sabre Holdings, dat American Airlines als grootste klant heeft. Dit schrijft The Wall Street Journal. Tevens heeft EDS een contract gesloten ter waarde van 2,2 miljard dollar met Sabre. De komende tien jaar zal EDS gebruikmaken van computersystemen van Sabre.
  Donderdag

Lucent heeft bevestigd dat het bedrijf de verkoop van haar glasvezeldivisie overweegt. Een andere mogelijkheid is dat Lucent voor de divisie een joint venture aangaat. Geruchten over een verkoop doken enige weken terug al op. Lucent voert momenteel een reorganisatie door waarbij tienduizend banen verloren gaan.

Van alle Nederlandse bedrijven is inmiddels 68 procent aangesloten op internet. Een jaar geleden was dat nog 55 procent. Dat blijkt uit een onderzoek van het ministerie van Economische Zaken. Een derde van de bedrijven doet ook zaken via het web, tegen 18 procent een jaar terug.

Het Franse i2bp heeft de publieke demonstratie van haar 'revolutionaire' videotechniek voor de tweede keer uitgesteld. Het bedrijf beloofde dat het mogelijk was fullscreen videobeelden via het web te verzenden bij een bandbreedte van slechts 2kB/s. Volgens de Franse nieuwssite Transfert.net neemt het aantal sceptici hand over hand toe.

Universal onderhandelt met BMG over de overname van haar belang in hun gezamenlijke joint venture Getmusic. Dat meldt de Wall Street Journal. De muzieksite Getmusic werd twee jaar geleden gelanceerd. Tot nu toe hebben Universal en BMG zo'n 50 miljoen dollar in de site geïnvesteerd.

John Chambers, CEO van Cisco, heeft investeerders zijn persoonlijke excuses aangeboden voor de in elkaar geklapte aandelenkoers van zijn bedrijf. De Cisco-topman is bekritiseerd omdat hij te lang optimistische voorspellingen zou hebben gedaan over de ontwikkeling van de netwerkbouwer.
  Woensdag

Na het vertrek van CEO Tim Koogle, dat vorige week werd bekendgemaakt, stapt nu ook de 42-jarige marketingdirecteur Anil Singh op bij Yahoo. Hij vertrekt in mei. Singh was de 21ste werknemer ooit bij Yahoo, Koogle was de zevende.

Handspring heeft een nieuwe handcomputer gepresenteerd: de Visor Edge. De PDA is nog dunner dan zijn voorgangers en moet de concurrentie aangaan met de Palm V. De Visor Edge kost 399 dollar. In Nederland zal hij 1190 gulden gaan kosten.

Virusbestrijder Symantec zal ook software voor de Palm Pilot maken. Tot nu toe zijn er drie Palm-virussen bekend. Een van de virussen vernietigt bestanden, de twee andere virussen verstoppen applicaties van de Palm. De anti-virussoftware zal 40 dollar gaan kosten.

"Moat boargemaster P. v. d. Zaag bliuwe?", zo vraagt de Fryske Nasjonale Partij, afdeling Smallingerland. Via de site van de partij kan de bevolking van Smallingerland zijn mening geven over de burgemeester. De FNP is tegen de herbenoeming van Van der Zaag. De burgemeester informeerde de bevolking van Smallingerland vorig jaar te laat over de brand bij de chemisch afvalverwerker ATF. Bij de brand kwam 480 ton chemische stoffen vrij.
  Dinsdag

De Arabische zakenbank Capital Union vordert 9,25 miljoen dollar terug van het geplaagde softwarebedrijf Lernout & Hauspie. Dat meldt de Belgische krant De Financieel Economische Tijd. De bank investeerde het geld in december 1999 in de producent van spraaksoftware voor de ontwikkeling van technologietoepassingen voor Arabische talen.

De Amerikaanse internetconsultant Razorfish zal nog meer medewerkers ontslaan. Dat meldt de Financial Times. Vorige maand ontsloeg het bedrijf al 20 procent van zijn medewerkers. Razorfish 'verbrandt' zijn geld in hoog tempo. Volgens zakenbank Morgan Stanley zou Razorfish eind december nog maar 51,5 miljoen dollar in kas hebben gehad, ruim 30 miljoen minder dan in september.

SBS Broadcasting, moederbedrijf van SBS6 en Net5, neemt voor acht miljoen gulden een belang van 19,5 procent in DeWinkel.com. Het e-commercebedrijf, eigenaar van de webwinkels IWA Sales en DeWinkel.nl, zegt nu in Europa te kunnen uitbreiden. SBS zal een e-commercetak aan haar portal SBSNet toevoegen.

Online supermarkt Peapod sluit de deuren van haar vestiging in San Francisco. De websuper verkeert al enige tijd in problemen. Klanten in de omgeving van San Francisco worden doorverwezen naar voormalig rivaal Webvan.

Eric Schmidt van Novell treedt af als CEO. Dit is onderdeel van de overname van consultant Cambridge Technology Partners door Novell ter waarde van 266 miljoen dollar. Cambridge-topman Jack Messman zal de nieuwe CEO van Novell worden.
  Maandag

[email protected] en Dow Jones sluiten eind deze maand hun gezamenlijke site Work.com, een portal voor grote en middelgrote bedrijven. De partijen geven als – voor de hand liggende – reden voor de sluiting: tegenvallende advertentie-inkomsten en moeite met het vinden van extra kapitaal.

Online nieuwsdienst The Register wordt niet meer geblokkeerd door filtersoftware CyberPatrol. Alleen als de Britten een verhaal publiceren over Peacefire.org – een controversiële anti-filterorganisatie – wordt dat verhaal nog geblokkeerd.

De mobiele diensten van Zed zijn vanaf maandag ook beschikbaar voor abonnees van Libertel en voor prepaid-klanten van KPN. Zed was tot nu toe alleen beschikbaar voor postpaid-abonnees van KPN.

T-Online overweegt om 10 procent van het aantal banen te schrappen, oftewel 200 posities. Dit schrijft de Financial Times Deutschland. De provider zou de reductie willen doorvoeren door contracten bij de helpdesk en call centre niet te verlengen. Het Duitse T-Online is de grootste provider van Europa.

Hoofdredacteur Johan van Uffelen (46) van de internetkrant NU.nl wordt per 1 mei 2001 hoofdredacteur van BN/DeStem.