Zaterdag

Napster heeft een overeenkomst gesloten met Gigabeat, een bedrijf dat muziekliefhebbers adviseert over muziek. Volgens analisten duidt dit erop dat Napster in zijn betaalde versie gebruikers op basis van hun downloads zal adviseren over andere muziek die ze mogelijk leuk zullen vinden.

Het online opiniemagazine Salon.com staat niet te koop. Dat heeft David Talbot van Salon.com laten weten nadat een gerucht over een op handen zijnde overname was verschenen op de site TheDeal.com.

De drie directieleden van de in moeilijkheden verkerende e-tailer Lastminute.com hebben deze week eigen aandelen ingekocht. Zij hopen zo de koers van het aandeel Lastminute.com te ondersteunen. Dat meldt de Britse krant The Guardian. De drie directieleden kochten gezamenlijk voor 60.000 pond aan aandelen.

Scoot.com is niet te koop. Dat heeft een woordvoerster van het bedrijf laten weten. Het idee dat dit wel het geval was, ontstond nadat Scoot de hulp had ingeroepen van zakenbank Merill Lynch om alle 'strategische mogelijkheden' voor het bedrijf te onderzoeken.Het gaat slecht met Scoot. De omzet in Groot-Brittannië daalde van 15,4 miljoen pond in 1999 naar 11,5 miljoen pond in de 15-maanden durende periode die eindigde op 31 december 2000.
  Vrijdag

KPN Telecommerce en Bibit gaan samenwerken op het gebied van betalingen via internet, de specialiteit van Bibit. Zakelijke klanten van KPN NetTransact worden aangesloten op Bibits betaaldiensten.

Schwab.com schrapt dit jaar zo'n 2700 banen, twaalf procent van het totaal. De online effectenhandelaar noemt als reden van de sanering de slechte economische omstandigheden van dit moment.

Motorola stuurt nog eens 4000 werknemers de laan uit. Dit keer vallen de ontslagen bij de netwerkdivisie van het concern. De ontslagronde brengt het totaal aantal geschrapte banen sinds december op 16.000. Motorola heeft wereldwijd ongeveer 120.000 werknemers.

Softwarebedrijf Invensys, dat augustus vorig jaar Baan overnam, ontslaat meer dan 5000 medewerkers. Het bedrijf gaf bovendien een winstwaarschuwing af vanwege de problemen in de Amerikaanse economie. Invensys telt wereldwijd ruim 90.000 werknemers.

Het Amsterdamse internetbedrijf Anachron werkt aan de mogelijkheid om met een WAP-telefoon betalingen te kunnen verrichten. De rekeningen worden naar de telefoon gestuurd en de gebruiker van de mobiele telefoon geeft vervolgens goedkeuring voor de betaling. Anachron heeft met AtoBe, een provider van mobiele diensten, een samenwerkingsverband gesloten.

VrouwOnline.nl lanceert medio 2001 samen met de Rabobank een financiële website speciaal voor vrouwen. Aanleiding voor de introductie is de 'toenemende rol van vrouwen bij het nemen van belangrijke financiële beslissingen', aldus de initiatiefnemers.
  Donderdag

J. Brouwer, lid van de Raad van Commissarissen van Newconomy, treedt wegens gezondheidsredenen terug. Dat maakt het bedrijf donderdag bekend. President-commissaris Pieter van Hoogstraten kondigde enkele weken terug zijn vertrek al aan. Newconomy zal op 9 mei tijdens de aandeelhoudersvergadering een voorstel doen voor nieuwe leden van de RvC.

De Japanse elektronicagroep Toshiba stelt zijn winstverwachting voor het boekjaar dat eindigt in maart 2003, naar beneden bij. Dat meldt de Financial Times. De binnenlandse vraag naar it-gerelateerde produkten valt volgens Toshiba tegen. De verwachte winst daalt daarom van 200 miljard yen naar 150 miljard yen. Het bedrijf blijft optimistisch gestemd over 2004.

Binnenkort kunnen internetters in België via Xs4all een ADSL-aansluiting aanvragen. De Belgische vestiging van Xs4all heeft daartoe een overeenkomst gesloten met KPN Belgium dat de ADSL-infrastructuur levert. De provider heeft in België met name zakelijke gebruikers.

Ruim 80 procent van de Tweede Kamerleden is voor stemmen via internet. Dit stelt het Electronic-highway Platform Nederland ( EPN). Een ruime meerderheid daarvan vindt bovendien dat dit al vóór of tijdens de provinciale verkiezingen van 2003 operationeel moet zijn omdat het opkomstverhogend zou werken.

Computerbouwer Dell heeft een order van maar liefst 16 miljard dollar geplaatst bij Samsung. Het Zuid-Koreaanse elektronicaconcern gaat onder meer geheugenchips, LCD's, monitoren en DVD-drives leveren waarmee producten van Dell goedkoper moeten worden. Verder gaan de twee partijen samenwerking op het gebied van R&D.

KPNQwest gaat samen met Microsoft Managed Exchange Services (MES) aanbieden in 15 Europese landen. Microsoft levert de software, die wordt verstuurd over het glasvezelnetwerk van KPNQwest.

Jim Clark, mede-oprichter van Netscape, heeft 45 miljoen dollar opgehaald voor zijn bedrijf myCFO. MyCFO adviseert op dit moment 310 miljonairs (met een gezamenlijk vermogen van 44 miljard dollar) bij het beheer van hun geld. Het bedrijf – dat voor het einde van het jara winstgevend denkt te zijn - zal het geld onder meer gebruiken voor het aanstellen van nieuwe adviseurs.

DoubleClick schrapt tien procent van het totaal aantal banen, zo meldt Internetnews.com. Aan het eind van het kwartaal wil het online advertentiebedrijf nog 1850 medewerkers over hebben. DoubleClick sloot eerder al kantoren in Brazilië en Australië.
  Woensdag

OnStream, ontwikkelaar van opslagapparatuur, is failliet. Dat meldt de Automatisering Gids. Bij de vestiging in Eindhoven van het Amerikaans-Nederlandse bedrijf werken een paar honderd mensen. OnStream is op zoek naar investeerders voor een Europese doorstart.

De winst van uitgever De Telegraaf is vorig jaar gedaald naar 106,8 miljoen gulden, tegen 142,8 miljoen in 1999. De lagere winst is voornamelijk te danken aan de aanloopkosten die het uitgeversconcern heeft moeten maken voor zijn internetactiviteiten. De Telegraaf investeerde zo'n 60 miljoen gulden in internet. Ook dit jaar zullen de internetkosten de winst onder druk zetten, zo verwacht de uitgever.

Opera heeft dinsdag een versie van haar browser gelanceerd die in samenwerking met Tucows is ontwikkeld. Aan de standaardbrowser van Opera zijn een aantal specifieke Tucows-features toegevoegd, zoals directe toegang tot de softwarebibliotheek en domeinregistratiedienst van het bedrijf.
  Dinsdag

KPN heeft ABN AMRO, Barclays Capital en Credit Suisse First Boston in de arm genomen om een obligatielening van twee miljard euro uit te schrijven. KPN wil het geld onder meer gebruiken om andere lopende leningen mee af te lossen.

Bezoekers van Bol.com kunnen dinsdag 20 maart om 19.30 uur chatten met de geheimzinnige schrijver Marek van der Jagt. Het vermoeden bestaat dat Marek van der Jagt, die het boek 'De geschiedenis van mijn kaalheid' schreef, eigenlijk de al langer bekende schrijver Arnon Grunberg is.

De Spaanse internetgigant Terra Lycos (bekend van Tripod en de zoekmachines Lycos en HotBot) zal de Russische tennisster Anna Kournikova inzetten bij zijn nieuwe reclamecampagne. Volgens de statistieken van zoekmachine Lycos wordt er vaker gezocht op 'Kournikova' dan op Michael Jordan en Tiger Woods samen. Hoeveel Kournikova verdient met de campagne, wilden de partijen niet bekendmaken.

Creative, producent van randapparatuur voor computers, zal wereldwijd 10 procent van zijn personeel ontslaan. Het bedrijf heeft meer dan 5.000 werknemers in dienst. Creative neemt de maatregelen om de negatieve effecten van de verslechterde Amerikaanse economie op te vangen.

De Nederlandse online retailorganisatie DeWinkel.com heeft de Zweedse online speelgoedwinkel Smilmer.com overgenomen. Smilmer is al actief in heel Scandinavië. De Smilmer-winkels worden omgevormd naar het Nederlandse model.
  Maandag

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve (Fed), gaat samen met popster David Bowie proberen om zijn Bowie Banc weer financieel gezond te maken. Dat meldt De Telegraaf. De Bowie Banc is onderdeel van het bankiersbedrijf USABancShares dat vorig jaar zomer op de vingers werd getikt door de Fed.

Webwasher heeft een nieuwe versie uitgebracht van zijn advertentiefilterprogramma. De nieuwe versie filtert ook de nieuwe formaten advertentiebanners, die vorige maand werden gelanceerd. Tot de nieuwe formaten behoren de verticale 'wolkenkrabberbanners' en de grote vierkante banners.

Het Italiaanse elektriciteitsbedrijf Enel koopt voor 8,55 miljard euro Infostrada van huidige eigenaar Mannesmann. Infostrada is de op een na grootste telco van Italië.

Solcon is in Amsterdam en Zwolle gestart met het leveren van internettoegang via ADSL. De Drontense provider – gespecialiseerd in gefilterde webtoegang - maakt hiervoor gebruik van het netwerk van BabyXL. Solcon levert zowel voor particulieren als voor de zakelijke markt ADSL-diensten.