Zaterdag

De internationale muzieksite Vitaminic stopt met de gratis verspreiding van muziek. Geïnteresseerden kunnen nu een betaald abonnement nemen. Een abonnement gaat 145 gulden per jaar kosten.

Microsoft heeft een overeenkomst gesloten met Xdrive om WindowsXP de functionaliteit te geven online bestanden op te slaan. Xdrive is gespecialiseerd in het aanbieden van online schijfruimte.
  Vrijdag

Iomega heeft een rechtszaak geschikt die door een groep klanten was aangespannen wegens een vermeend defect in de Zipdrive van het bedrijf. Iomega, dat het defect altijd heeft ontkend, schikte door onder meer de klanten korting te geven bij de aanschaf van nieuwe producten.

Handspring heeft het afgelopen kwartaal een nettoverlies van 6,7 miljoen dollar geleden, in lijn met de verwachting van analisten. De omzet steeg 261 procent tot 123,8 miljoen dollar. Met name de VisorEdge verkocht volgens het bedrijf goed.

Onderzoeksbureau IDC Benelux voorziet een rooskleurige toekomst voor online marktplaatsen. De totale omzet van deze markt zal in West-Europa tot 2005 jaarlijks toenemen met 50 procent, denkt IDC. De VS moet het doen met een jaarlijkse groei van 20 procent.

Max Pam heeft het kort geding verloren dat hij tegen de Volkskrant, NRC en Het Parool heeft aangespannen, zo meldt de Volkskrant. Inzet was de vergoeding van 90.000 gulden die Pam van uitgever PCM verlangde voor het elektronisch hergebruik van zijn artikelen. PCM wilde niet verder gaan dan 18.000.

Hewlett-Packard heeft een licentie genomen op het Portable Document Format (PDF) van softwaremaker Adobe. HP zal vanaf volgend jaar PDF gebruiken voor haar printers, scanners en digitale camera's.

Microsoft komt volgende week in de VS met een nieuwe versie van haar uitgebreide browser MSN Explorer. Nieuw is ondermeer een ingebouwde spellingcheck voor Hotmail-gebruikers en een optie op 10 MB webruimte. MSN Explorer wordt door ongeveer 6 miljoen internetters gebruikt.
  Donderdag

Autobytel.com maakt bekend dat het voor ruim 15 miljoen dollar concurrent Autoweb zal overnemen. De nieuwe combinatie heeft een netwerk van ruim 7000 autodealers, 24 fabrikanten en meer dan 2 miljoen bezoekers per maand. De laatste maanden is er een ware schifting onder online autoverkopers aan de gang.

Het Amerikaanse ministerie van Handel heeft het beheer van .edu-domeinen toegekend aan de non-profitorganisatie Educause, dat hiermee de wacht aflost van VeriSign. Domeinen eindigend op .edu zijn bedoeld voor onderwijsinstellingen.

Musicbank houdt ermee op. Het aan de vijf grote platenmaatschappijen gelieerde bedrijf bood internetters de mogelijkheid om online naar hun platencollectie te luisteren en was hiermee een concurrent van MyMP3.com. De dienst bleek geen succes.

De Amsterdamse rechtbank heeft op verzoek van Euro2000.com beslag laten leggen op 13 miljoen gulden van World Online. Dit meldt de Volkskrant. Euro2000.com vindt dat WOL contractbreuk heeft gepleegd. De twee zouden tijdens de EK vorig jaar een gezamenlijke site exploiteren, waarvan WOL uiteindelijk afzag.
  Woensdag

De Europese Commissie heeft haar goedkeuring verleend aan de joint venture van Philips en het Zuid-Koreaanse LG op het gebied van CRT, de beeldbuis die in reguliere monitors en televisies gebruikt wordt. Philips en LG nemen elk een belang van 50 procent in de joint venture, die nog een naam moet krijgen.

Volgende week dinsdag, 17 april, zullen meer dan 3.000 studenten van de University of Michigan in hun blootje een mijl gaan rennen in het kader van de jaarlijkse Naked Mile Run. Dat meldt de nieuwsdienst Ananova. De hardloopwedstrijd, die elk jaar het collegejaar afsluit, wordt live uitgezonden op internet.

Siemens schrapt in Duitsland 2000 banen bij haar mobiele-telefoniedivisie. Het betreft volgens de onderneming losse medewerkers van wie het contract niet wordt verlengd. Het ontslag is een reactie op de teruglopende vraag naar mobiele telefoons.
  Dinsdag

Muziekuitgever Universal Music neemt voor een bedrag van 24,6 miljoen dollar EMusic over. De verkoper van muziekdownloads had al bekendgemaakt dat het bedrijf was overgenomen, maar wilde de naam van de koper niet noemen. Bronnen meldden toen al dat het om Universal ging.

In Groot-Brittannie loopt de uitrol van UMTS-netwerken vertraging op door de mond- en klauwzeercrisis. Dat meldt The Times. In grote delen van het Britse platteland kunnen de telecomaanbieders geen nieuwe masten neerzetten, omdat er in verband met MKZ maar beperkt vervoer is toegestaan.

Het toenemend gebruik van sms kan leiden tot rsi, zo waarschuwt Andrew Chadwick van de British RSI Association. Volgens de Britse krant The Daily Mirror kan 'text message injury' duizenden mensen treffen, vooral kinderen.

Internetsupermarkt Max Foodmarket levert vanaf deze week ook in de regio Amsterdam, Amstelveen en Haarlem. Eerder leverde de online supermarkt al in Den Haag en Utrecht.
  Maandag

Het online 'gezondheidscentrum' Pharmaplaza.nl heeft uitstel van betaling aangevraagd. Newconomy nam juli vorig jaar een belang van 15 procent in het bedrijf. De internetinvesteerder had naar eigen zeggen al rekening gehouden met de afwaardering 'naar nul' van dat belang.

Chello heeft de nieuwsserver news.nb.nu afgesloten. Deze werd door zo'n 600 Chello-abonnees gebruikt. News.nb.nu werd drie jaar geleden in het leven geroepen door Marcel Joustra uit frustratie over de slechte prestaties van de officiële nieuwsservers, indertijd van Telekabel.

Drie Belgische internetaanbieders, waaronder Planet Internet, hebben het telecomconcern Belgacom voor de rechter gesleept. De drie beschuldigen Belgacom van machtsmisbruik. Het bedrijf zou op onrechtmatige wijze klanten bij andere internetproviders weghalen.

De in moeilijkheden verkerende aanbieder van breedbandverbindingen Winstar ontslaat 40 procent van de 4.700 mensen die bij het bedrijf werken. Dat betekent dat 2.000 mensen op zoek moeten naar een nieuwe baan. Ook de Nederlandse afdeling van Winstar ontkomt niet aan de reorganisatie, meldt de Automatisering Gids.

NEC schrapt 700 banen bij twee Amerikaanse chipfabrieken. In Roseville, Californië moeten 700 werknemers naar een andere baan uitzien. Er blijven 900 plekken over.