Een tweede inwoner van Saudi-Arabië moet vrezen voor zijn leven na tweets die zijn landgenoten massaal zien als geloofsafval, waarop in Saudi-Arabië de doostraf staat. Mohamed Salama, een man uit Riyadh wiens nationaliteit nog niet bekend is gemaakt, riep met zijn tweets een volkswoede op, schrijft Emirates 24/7. Na de massale eisen om zijn arrestatie is zijn Twitter-account volgens de Arabische krant al Sabq gesloten. Ook is hij zijn baan kwijtgeraakt. Of hij momenteel vast zit is niet duidelijk.

Doodstraf

Salama deed zijn uitspraken behalve op Twitter ook op YouTube. Hij claimde onder meer dat de profeet Mohammed een zelfmoordpoging had gedaan omdat hij twijfelde aan de Koran. De zaak lijkt op die van de Saudische journalist Hamza Kashgari, die enkele weken geleden vanuit Maleisië werd gedeporteerd naar Saudi-Arabië nadat hij het land was ontvlucht na de ophef die hij met een aantal godslasterlijke tweets had veroorzaakt. Kashgari loopt het risico op een lange celstraf en in de Saudische wet staat op geloofsafval zelfs de doodstraf. Het lot van zowel Kashgari als Salama blijft voorlopig onduidelijk.

Koninklijke familie

De Saoedische grootmoefti Abdelaziz al Sheikh, een van de belangrijkste moslimleiders, vindt dat moslims maar beter niet moeten twitteren. Het is volgens hem "een platform voor het verspreiden van beschuldigingen en leugens met als enige doel om beroemd te worden".

Zjn uitspraak volgde nadat een anonieme Saudische Twitter-gebruiker populair werd vanwege beschuldigingen aan het adres van de Soedische koninklijke familie. De twitteraar met de schuilnaam Mujtahidd heeft intussen al 270 duizend volgers verzameld. Hij stelde eerder deze maand tegenover de Financial Times corruptie aan de kaak te willen stellen.