Juist nu Twitter met een aantal groeistuipen kampt, springt Identi.ca in de microblogging-hype.

Microblogs laat gebruikers zich uiten in korte tekstberichten die door een netwerk van vrienden of 'followers' gelezen worden. Volgens de site TwitDir telt Twitter momenteel zo'n 2 miljoen accounts. De site kampt echter met problemen als terugkerende downtimes en features die door een aantal gebruikers als onmisbaar worden ervaren. Daardoor wijken sommige microbloggers uit naar diensten als Jaiku, Pownce en Plurk.

WieWatWaar-hype

Twitter startte in oktober 2006 en biedt gebruikers de mogelijkheid een antwoord te geven op de vraag: "Wat ben je momenteel aan het doen?". Sinds toen zijn verschillende externe ontwikkelaars initiatieven gestart, zoals bijvoorbeeld Twhirl, om de gebruiker meer opties te bieden. Met of zonder die extra opties, is de Twitter-gemeenschap in korte tijd snel gegroeid. Naast het WieWatWaar-principe werd de site al snel gebruikt als een offline instant messager, werden er afspraken mee gepland en konden er links naar nieuws, video's en plaatjes mee verstuurd worden.

Twitter-monopolie?

De oprichter van Identi.ca, Evan Prodromou, ziet Twitter als een vervanging van zowel email, blogging als podcasting, maar voelt zich er niet gemakkelijk bij. "Ik voelde dat ik afhankelijk werd van Twitter als communicatiemedium. En dat is niet hoe het internet behoort te werken, dat mensen afhankelijk zijn van één site van één bedrijf. Ik vond dat er een open-source alternatief moest komen en voelde dat die behoefte er ook is onder Twitter-gebruikers."

Prodromou begon met Identi.ca als een afgeslankte versie van het al graatmagere Twitter. Zo kunnen er alleen via het web berichten verstuurd worden en nog niet via SMS. Wel is er de afgelopen weken een zoekfunctie toegevoegd en kunnen gebruikers updates van elkaar ontvangen.

Open-source = flexibel

Ryan Paul, journalist en open-source ontwikkelaar, is de drijvende kracht achter Gwibber. Deze multi microblogging-cliënt was het eerste programma dat ook Identi.ca ondersteunde. Gwibber werkt als een soort standalone RSS-lezer. Gebruikers krijgen via een desktopclient berichten binnen via sites als Twitter, zonder deze te hoeven openen en continue moeten verversen.

Naast Twitter en Identi.ca worden ook Jaiku, Digg en Facebook ondersteund. Paul is enthousiast over Identi.ca net als Pete Prodoehl. Deze Twitter-gebruiker, gefrustreerd door de downtimes, lanceerde onlangs het initiatief Twitter-Free Friday, waarop gebruikers aangemoedigd worden om die dag een alternatief voor Twitter uit te proberen. Als groot voordeel van Identi.ca ziet hij de mogelijkheid dat het voor iedereen mogelijk is een cliënt voor Identi.ca te ontwikkelen.