Het Hooggerechtshof in Californië vroeg zich donderdag af waarom een lagere rechtbank heeft bepaald dat Matthew Pavlovich vervolgd kan worden voor het verspreiden van de DeCSS-code. De opvatting van het Hooggerechtshof is dat Pavlovich niet zomaar vervolgd kan worden omdat hij geen inwoner van Californië is. Het Hooggerechtshof heeft zelf nog geen definitieve uitspraak gedaan.

De filmindustrie doet al lange tijd verwoede pogingen om de verspreiders van de DeCSS-code te vervolgen. Deze Linux-code maakt het mogelijk om de kopieerbeveiliging van dvd's te omzeilen. In oktober 1999 werd de code door een 16-jarige Noor op internet gezet. De code verspreidde zich als een lopend vuurtje over het web.

De filmindustrie probeert met de rechtszaken een eind aan de verspreiding van deze code te maken. Zij baseert zich op Californische wetten die het verhandelen en verspreiden van handelsgeheimen verbieden.

Op dit moment staan er 21 mensen op de lijst om aangeklaagd te worden wegens het verspreiden van copyright-beschermd materiaal. Hoewel de uitspraak van het Hooggerechtshof Pavlovich niet ontslaat van rechtsvervolging, stelt het wel een precedent. Als hij niet meer vervolgd wordt, betekent dat dat 18 van 21 aangeklaagden ook niet verder vervolgd worden omdat ze niet in Californië wonen.