Webhoster Datacell, dat tevens donaties aan Wikileaks faciliteert, maakte donderdag bekend dat transacties met creditcards weer mogelijk zijn. Dit na een blokkade door creditcardmaatschappijen en betaaldiensten die in totaal zeven maanden heeft geduurd.

Creditcarddonaties mogelijk

Daarvoor heeft het bedrijf een andere payment processor in de arm genomen, Valitor genaamd. Dat bevestigt Datacell-ceo Andreas Fink tegenover Webwereld. Donderdagavond was het inderdaad mogelijk om donaties te doen met in elk geval Mastercard, blijkt uit een test.

Zeven maanden geleden trokken PayPal, Visa en Mastercard de stekker uit donaties aan klokkenluiderssite Wikileaks. Dit terwijl er geen enkele concrete aanklacht tegen Wikileaks bestaat. Via het Nederlandse betaalsysteem iDeal kon het nog wel.

Aanklachten voor blokkade

Na maanden sappelen hebben Datacell en Wikileaks de handen ineen geslagen om de blokkade op te heffen. Ze dreigen nu met twee zaken: een rechtszaak tegen het Deense betaalbedrijf Teller, en een antitrustklacht tegen Visa en Mastercard bij de Europese Commissie.

Zowel Visa als Mastercard hebben niet inhoudelijk op de juridische dreigementen gereageerd. Maar sinds vandaag blijken transacties met creditcard weer mogelijk op donations.datacell.com. En anders dan eerst kan nu ook met American Express worden betaald. “We interpreteren dit dat Visa en Mastercard onze eisen hebben ingewilligd en de betaaldiensten weer zijn geactiveerd", aldus Datacell.

Visa: blokkade niet opgeheven

Maar niets blijkt minder waar. “Dit is niet gesanctioneerd door Visa. De schorsing blijft van kracht en we doen momenteel onderzoek naar hoe deze transacties worden uitgevoerd," reageert een woordvoerster van Visa Europe. Mastercard was niet direct bereikbaar.

De kans is dus groot dat binnen dagen, zo niet uren, Wikileaks-donaties met creditcard weer worden geblokkeerd. “In dat geval zullen we direct onze antitrustklacht bij de Europese Commissie indienen", zegt Fink van Datacell gedecideerd.

Hoster kapot gemaakt

Hij vertelt dat de rechtszaak in Denemarken sowieso doorgaat. “We hebben zeven maanden lang praktisch geen transacties kunnen doen. En dat geldt niet alleen voor donaties aan Wikileaks, maar ook met ons bedrijf." Datacell heeft drie datacenters in Zwitserland en IJsland. “Hierdoor bleven nieuwe klanten weg. We hebben enorme schade geleden. Mastercard en Visa hebben onze business kapotgemaakt."

Parodie op Mastercard reclame van Wikileaks-voorman Assange: