NL Kabel, de vereniging van Nederlandse Kabelbedrijven, vindt dat het provinciebestuur geld over de balk smijt door aan te sturen op een provinciedekkend glasvezelnetwerk.

"Nederland staat bovenaan in alle wereldranglijsten als het gaat om breedband", zegt NL Kabel-directeur Rob van Esch tegen Webwereld. Daarom is het aanleggen van een provinciebreed glasvezelnetwerk niet nodig, vindt hij.

De Gedeputeerde Staten van Overijssel heeft diverse telecombedrijven in een brief gevraagd mee te denken aan een provinciedekkend netwerk. Daarmee wil het "verkennen welke rol de provincie zou kunnen nemen in een dergelijke ontwikkeling".

Uploadsnelheid = downloadsnelheid

Uitgangspunten van Overijssel zijn onder meer een groei in de capaciteit "naar het honderdvoudige van de huidige aangeboden snelheden in de consumentenmarkt, zonder nadere investeringen te hoeven doen in de passieve/fysieke netwerklaag". Bovendien moet het netwerk geschikt zijn voor symmetrisch transport (uploadsnelheid = downloadsnelheid).

De kabelaars storen zich aan het feit dat het breedbandplan niet technologieneutraal is. In de brief van de provincie staat dat ook andere varianten dan glasvezel "denkbaar" zijn. Toch laat gedeputeerde Carry Abbenhues er op radiozender BNR en in een eerder interview geen twijfel over bestaan dat glasvezel het doel is.

Porsche weggeven

De provincie haalt doel en middel door elkaar, vindt Van Esch van NL Kabel. "Ze zeggen niet: we willen 100 Mbit symmetrisch voor alle inwoners. Nee, ze zeggen: er moet glasvezel komen. Dan haal je doel en middel door elkaar."

Omdat de kabel volgens Van Esch voldoende in staat is om de gevraagde breedbandsnelheden te halen, vindt hij het glasvezelplan geldverspilling. "Je kunt iedereen een Porsche geven. Dat doe je ook niet als overheid."

Steun aan KPN

Volgens Van Esch is steun voor glasvezel een verkapte vorm van steun aan KPN. "KPN heeft ervoor gekozen om de afgelopen jaren 10 miljard aan aandeelhouders te geven, in plaats van te investeren in netwerken. Wat er dreigt te gebeuren, is dat de overheid KPN gaat helpen om ons weer in te halen. Dat is een hele rare situatie."

In Limburg hebben bestuurders eveneens vergaande plannen om de provincie te verglazen. Ook hier klagen de kabelaars dat vrije concurrentie in het geding is, ondanks steun van eurocommissaris Kroes.

Investeren in Nederland is niet nodig, vindt van Esch. "Kroes stelt als doel dat in 2020 de helft van de mensen beschikking moet hebben tot 30 Mbit of meer. In Nederland is eind dit jaar voor bijna 100 procent van de mensen 100 Mbit of meer beschikbaar."