Als we bijgestelde data van statistiekenboer Net Applications mogen geloven, is Microsofts browser Edge nóg minder populair dan eerder werd aangenomen. Het afgelopen jaar werd Edge als primaire browser bij 15 tot 12 procent van de Windows 10-gebruikers opgemerkt. De trend was neerwaarts met een daling van 11 procent tussen mei 2016 en november 2017.

Bots zorgen voor verkeer

Een jaar geleden werd gesteld dat meer dan één op de vier Windows 10-gebruikers de browser Edge gebruikte, maar dat blijkt een iets te rooskleurige schatting. De afgelopen maanden zakte het aandeel van Edge aanzienlijk bij Net Applications, wat aangeeft dat de metingswijziging de afgelopen tijd al is geïmplementeerd.

Het marktaandeel zwalkte onder Windows 10 gebruikers rond de 21 á 22 procent. De laatste drie maanden zagen we dat flink zakken. Waarom? Nou: "Bots veroorzaken een vertekend beeld van de data", zegt Net Applications nu met de aangepaste gegevens.

Bron: Deze uitleg van Net Applications.

"We hebben voorbeelden gezien waarbij verkeer van bepaalde grote landen bijna volledig botverkeer is. In andere landen genereren advertentiefraudeurs verkeer die bepaalde technologieën spoofen om kliks met meer waarde te behalen. Dat, of ze hebben een voorkeur voor een specifiek browser-platform", zo schrijft de marktvorser.

Hierna: Edge had vorige zomer zo'n 28 procent van de Windows 10-gebruikers, maar realistisch gezien was dat eigenlijk 14 procent.

Dergelijke softwaretools van criminelen zijn gebouwd als scripts die menselijk gedrag nabootsen, zodat ze kunnen profiteren van klikfraude. Net Applications heeft nu besloten om alle historische gegevens ook aan te passen op basis van de nieuwe architectuur van de meetalgoritmes en het vernieuwde platform.

Dat betekent dat het marktaandeel van Edge in Windows 10 in mei 2016 nu 14,8 procent aangeeft, in plaats van de 28,5 die destijds werd gemeld. "Onze primaire focus was het bouwen van detectiemethodes om dit verkeer te elimineren", meldt het bedrijf. "We hebben de hele collectie en aggregatie-infrastructuur herschreven om het issue aan te pakken."

Edge lijdt zwaar aan botverkeer

Het resultaat laat zie dat vooral Edge het doelwit was van botbouwers. Als je de gegevens van destijds vergelijkt met de opnieuw gepubliceerde gegevens, blijkt dat ongeveer de helft van al het Edge-verkeer bestaat uit bots. Ter vergelijking: gemiddeld genomen is 1,3 procent van het gemeten verkeer van bekende bots, 2,7 procent zijn gespoofte user-agents en 11,3 procent is verborgen verkeer - dat bevat alles van legitieme voorgeladen pagina's op de achtergrond, tot malafide bots.

Edge was overigens niet de enige browser die slechter uit de bus kwam dan eerder aangenomen met de bijgestelde metingen. Ook IE blijkt een spookstad. De oude data leidden tot onjuiste conclusies. In mei 2016 was IE volgens Net Applications op 33,7 procent van de pc's actief, maar nu de bots zijn uitgefilterd, blijkt dat 14,9 procent.

Bron: Het huidige daadwerkelijke browser-aandeel op Windows 10 volgens Net Applications. Op de laatste pagina: Nek-aan-nek met Mozilla.

Samen waren IE en Edge - de browsers van Microsoft - goed voor 16,3 procent van het wereldwijde aandeel van browsers, zo becijferde Net Applications op basis van de nieuwe verzamelgegevens. Maar op 1 januari was dat nog 32,7 procent (nu 17,3 procent zonder de schimmige tools). Met andere woorden, het ging al niet zo lekker met Microsofts browsers, maar zonder botverkeer zijn de cijfers rampzalig.

Lagere schattingen

Ook andere databronnen noemen het verkeer al langer slecht. StatCounter meet activiteit per maand en niet zo zeer gebruikersbasis en deze marktvorser kwam steevast met cijfers die een stuk lager uitvielen. IE was volgens StatCounter goed voor 9,8 procent een jaar geleden, terwijl Net Applications dat cijfer op 19,9 procent had staan. Zonder bots komt dat nu uit op 14,9 procent.

Vorige maand kwam StatCounter uit op 8,5 procent, terwijl Net Applications nu met de bijgestelde berekening uitkomt op 12 procent. Het verschil is er dus nog steeds, maar is niet meer zo verwarrend groot als vorig jaar. Interessant genoeg is Edge gestabiliseerd op Windows 10 volgens StatCounter, met een aandeel dat het afgelopen jaar steevast tussen 10,1 en 10,9 procent lag.

Mozilla haalt Microsoft in

Met andere woorden, de gegevens van beide analisten laten zien dat Windows 10-gebruikers Edge links laten liggen en dat voormalige IE-gebruikers op een voor Microsoft verontrustend tempo overstappen op een alternatief. Er is zelfs het ondenkbare gebeurd: IE en Edge hebben tezamen een lager aandeel dan het al jaren worstelende Firefox van Mozilla.

Dat zagen we al eerder bij StatCounter, die het afgelopen jaar meer krediet gaf aan Firefox dan IE en Edge. Het gat tussen de twee is groter bij Net Applications, maar Microsoft moet aan de bak om het tij te keren. Als Firefox zich kan herstellen en terug kan keren naar zijn aandeel in maart, neemt de browser de tweede plek in onder Chrome en komen de Microsoft-browsers op de derde plek uit.