Mocht over vijf jaar een verwarde 30-jarige man de selectie van PSV gijzelen, omdat hij op die manier wil protesteren tegen de breedbeeld-tv, dan zou het best eens kunnen dat ik opeens het gesprek van de dag word op internet. Met dank aan bovenstaande alinea.

Vergezocht? Neehoor, het overkwam deze week Jan. Jan is in de vijftig, ongetrouwd, lid van de Consumentenbond en volgens zijn profiel bij ICQ woonachtig 'in de buurt van Amsterdam'. Jan werkte ooit voor Philips én hij heeft een hekel aan breedbeeld-tv's. En dat laatste laat hij merken ook: in nieuwsgroepen gaat hij met enige regelmaat tekeer tegen de breedbeeld-tv.

Zo schreef hij in augustus 1998 in een 'open brief aan de regering': "Beste regering, zou het mogelijk zijn de tv-uitzendingen via de normale zenders 1, 2 en 3 niet langer te verzieken met breedbeeld?" En: "Dit gebeurt nu allemaal om ons naar de winkel te krijgen om zo'n lelijk plat ding te kopen van meneer Boonstra, die dan de productielijnen sluit omdat hij denkt dat winstgevende bedrijfsonderdelen toch vooral verkocht moeten worden om de jaarcijfers wat op te krikken. Is de regering zich wel bewust dat veel mensen niet over de middelen beschikken om deze (nu gedwongen) aanschaf te doen?"

Jan blijkt bovendien niet vies van radicale oplossingen. Naar aanleiding van een artikel in de Consumentengids schrijft Jan in december 1998: "KPN dood! Weg ermee! Kruisraketten! Scuds! H-bom! A-bom! Alles mag toch tegenwoordig? Waar wachten we nog op?"

Dat internetters die afgelopen maandag op zoek gingen naar eventuele internetactiviteiten van de gijzelnemer uit Uithoorn bij Jan uitkwamen, is dan ook allesbehalve vreemd. Op weblogs en in nieuwsgroepen werd in no time het digitale doopceel van Jan gelicht. In een nieuwsgroep verscheen zelfs al een bericht met als onderwerp 'In memoriam', daaronder enkele links naar enkele kenmerkende berichten van Jan.

Jan bleek uiteindelijk niets met de gijzeling te maken te hebben. De gijzelnemer heette John en niet Jan. Jan is nog springlevend en laat nog altijd bijna dagelijks van zich horen in diverse nieuwsgroepen, zich kennelijk niet bewust van alle aandacht die hem maandag ten deel viel.

Meer nog dan dat de buschauffeur John R. niet de enige is met een afkeer van breedbeeld-tv's toont het verhaal van Jan maar weer eens aan hoe veel sporen internetters achterlaten - en dat op basis van die sporen makkelijk de verkeerde conclusies kunnen worden getrokken.

Maar misschien dat dat laatste ook een keer goed kan uitpakken. Het is 14 maart 2007. Een verwarde man legt de laatste hand aan zijn plannen om de volgende dag de selectie van PSV te gijzelen. Twee agenten van de door het eerste kabinet Fortuyn-Balkenende ingestelde thuisblow-politie bellen aan. "Goedenavond meneer, klopt het dat u in augustus 2002 een bericht heeft geplaatst in de nieuwsgroep nl.drugs? U weet het niet meer? Mogen we dan even binnenkomen?"