Wegener Multimedia heeft hoger beroep aangetekend tegen het vonnis in het kort geding tegen Gaspedaal.nl. De eigenaar van occasionsite AutoTrack.nl wil dat GasPedaal stopt met het tonen van autoadvertenties afkomstig van AutoTrack.

Volgens Wegener zou GasPedaal inbreuk maken op het databankrecht, auteursrecht en geschriftenrechten en in strijd handelen met de gebruikersvoorwaarden van AutoTrack. Ook zou AutoTrack hierdoor inkomsten mislopen.

GasPedaal, eigendom van Innoweb BV, doorzoekt het occasionaanbod van verschillende Nederlandse autosites en combineert de resultaten in een totaaloverzicht. GasPedaal toont hierbij gegevens en een foto van de occasion. Wanneer een advertentie wordt aangeklikt, wordt de bezoeker doorgestuurd naar de specifieke webpagina van de autosite waar de auto gevonden is.

Aanzuigende werking

Echter in het kort geding van afgelopen maand werden alle vorderingen van Wegener door de rechtbank van Utrecht afgewezen. De rechter zag in eerste aanleg niet dat de activiteiten van Gaspedaal.nl zouden leiden tot inkomstenderving aan de kant van AutoTrack.nl. Sterker nog, het opnieuw plaatsen van advertenties en het daaruit voortvloeiende klikgedrag kon wel eens een 'aanzuigende werking' hebben en dus meer verkeer genereren voor AutoTrack.

Jan-Willem Tusveld, directeur van Innoweb: "De rechtbank heeft ons in het kort geding gelijk gegeven. De uitspraak was goed gemotiveerd, wij zien het hoger beroep dan ook met vertrouwen tegemoet." Wanneer het hoger beroep dient, is nog niet bekend.