Volgens een recent verricht onderzoek door antivirusmaker Symantec neemt het geweld tegen computers hand over hand toe. Bijna iedereen kent wel het filmpje waarin een gefrustreerde man in blinde woede zijn computer te lijf gaat. Dit blijkt geen uitzondering te zijn.

Ongeveer 43 procent van de Zuid-Afrikaanse computeraars worden agressief tegen hun PC als deze in hun ogen kuren vertoont. Een groot deel hiervan vertoont een multible abuse reaction, een combinatie van verscheidene weinig rationele opties, zoals slaan, schelden, schreeuwen, beuken of gewoon weglopen.

Het kan ook extremer, zo blijkt uit het onderzoek. Een Zuid-Afrikaan kon het gehaper van zijn computer niet meer aanzien en pakte een geweer dat hij leegschoot op zijn digitale vriend. Er bleef weinig meer over dan duizenden gruzelementen.

Symantec onderzocht ook het Britse gedrag. Hier is het allemaal nog erger. Van iedereen die wel eens ellende met zijn computer ondervindt, scheldt bijna tweederde het apparaat uit. Meer dan 20 procent slaat de PC, terwijl ongeveer hetzelfde percentage de meest sympathieke oplossing kiest: weglopen. Ook in Engeland is een leuk geval bekend, schrijft The Register. Een man reed met zijn 4WD herhaaldelijk over een apparaat heen. Er bleef weinig van over.