"Néé, niet weer!", denk je gefrustreerd. Je besluit de wifirouter te resetten. Wanneer het scherm eindelijk weer tot leven komt, bewegen Sherlock en Watson vertraagd over het scherm en is de resolutie laag. Gefrustreerd klap je je laptop dicht. Het wordt nú echt eens tijd om iets aan die internetverbinding te doen, besluit je. Hoogste tijd voor wat meer aandacht voor UTP-kabels.

Een slechte internetverbinding is verleden tijd

De laatste jaren is internet een steeds grotere rol in ons leven gaan spelen. Smartphones, tablets, laptops, desktops, e-readers, printers, consoles... Al deze apparaten zijn aangesloten op het internet. Hoeveel heb jij er in huis? We durven te wedden dat het aantal groter is dan je denkt. Wanneer een hoog aantal apparaten gebruikmaakt van dezelfde draadloze frequentie, kan dit problemen veroorzaken. De verbinding wordt trager en de signaalsterkte zwakker, de apparaten maken uiteindelijk zelfs geen verbinding meer. Elke internetgebruiker heeft het voorgaande scenario (of een variant daarop) vermoedelijk wel eens meegemaakt. Ben je die trage internetverbinding meer dan zat? Goed nieuws! Je kunt je thuisnetwerk op een eenvoudige wijze stabiliseren door (een deel van) je apparaten aan te sluiten door middel van een UTP-kabel.

De UTP-kabel in een notendop

UTP staat voor Unshielded Twisted Pair. Dit is een zeer populaire netwerkkabel waarmee je op eenvoudige wijze een bekabelde internetverbinding kunt bewerkstelligen. De UTP-kabel bestaat uit acht aderen. Deze aderen zijn in vier paren van twee in elkaar gedraaid. Elk aderpaar wordt gebruikt voor een datasignaal: de ene draad geleidt de stroom naar een netwerkpoort, de andere draad geleidt de stroom weer terug. Doordat de draden in elkaar zijn gedraaid, wordt de storende invloed van buitenaf geminimaliseerd. De UTP-kabel is echter niet uitgerust met een afscherming tegen elektromagnetische storingen - daar komt het woord 'Unshielded' vandaan. UTP-kabels zijn verkrijgbaar in tal van soorten, snelheden, mantels én prijsklassen. Aangezien we ons goed kunnen voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet, zetten wij de belangrijkste soorten UTP-kabels voor je op een rijtje.

De verschillende soorten UTP-kabels onder de loep

UTP-kabels zijn er in vele soorten en maten. Dat maakt kiezen niet eenvoudig! Om de consument te hulp te schieten, is er een internationaal erkende categorisering gecreëerd. Elke UTP-kabel valt onder één van de volgende categorieën.

  • De CAT5E kabel. Deze UTP-kabel heeft een maximumsnelheid van 1 GB per seconde en een doorvoersnelheid van 100MHz. Deze kabel is geschikt voor gigabitnetwerken en heeft een maximumlengte van 100 meter.
  • De CAT6 kabel. De CAT6 kabel. Deze UTP-kabel heeft eveneens een maximumsnelheid van 1 GB per seconde en is ook geschikt voor gigabitnetwerken. Deze kabel heeft echter een doorvoersnelheid van 250MHz, waardoor hij meer data tegelijkertijd kan verwerken dan de CAT 5E kabel. De maximumlengte is 55 meter.
  • De CAT6a kabel. De CAT6a kabel. Deze UTP-kabel gaat een stapje verder dan de voorgaande kabels. De maximumsnelheid is 10 GB per seconde en de doorvoersnelheid is 500MHz. Deze kabel is geschikt voor 10-gigabit netwerken en heeft een maximumlengte van 100 meter.
  • De CAT7 kabel. De CAT7 kabel. Deze kabel heeft een maximumsnelheid van maar liefst 40 GB per seconde of zelfs 100 GB per seconde. Deze kabel is geschikt voor 10-gigabit netwerken en heeft een doorvoersnelheid van minimaal 600 MHz. De maximumlengte is 50 meter (bij een maximum snelheid van 40 GB per seconde) of 15 meter (bij een maximumsnelheid van 100 GB per seconde).
  • De CAT8 kabel. Deze kabel ondersteunt een maximimumsnelheid van 25 en 40 GB per seconde. Het voordeel van de CAT8-categorie ten opzichte van de CAT7-categorie is dat de apparatuur bij het versturen van data minder vermogen verbruikt. De CAT8 kabel is verkrijgbaar in twee uitvoeringen. De CAT8.1 UTP-kabel heeft één afschermlaag, terwijl de CAT8.2 UTP-kabel twee afschermlagen heeft (één laag rond elk aderpaar en één laag rond alle aderparen).

De categorie die het best bij jou past

Op basis van de voorgaande categorieën kun je bepalen welk type kabel het best bij jou past. Dit hangt af van het doel dat je voor ogen hebt. Wil je een vast netwerk door het hele huis aanleggen? In dat geval is het raadzaam om voor een CAT6 of CAT6a kabel te kiezen. Wanneer het slechts om een korte afstand gaat, is een CAT5E kabel voldoende. CAT7 en CAT8 kabels zijn voornamelijk gericht op toepassingen in datacentra. Als je apparatuur voorzien is van categorie 8 datapoorten is de CAT8 onmisbaar om de maximale dataoverdracht te kunnen behalen.

Mantel, kern en kleur

Naast de voorgaande categorieën is het ook belangrijk om te kijken naar de overige eigenschappen van de UTP-kabels. Zo kan de mantel van verschillende materialen gemaakt zijn. Een PVC-mantel is soepel, maar een LSHZ-mantel is minder milieubelastend en veiliger bij brand en oververhitting. Ook de kern is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Een CU-kern is gemaakt van puur koper - een soepel materiaal dat uitstekend geleidt. Je kunt echter ook kiezen voor CCA, gemaakt van aluminium met een koperen coating. CCA-bekabeling is een stuk goedkoper, maar ook minder soepel en breekbaar. Ten slotte zijn de kabels uiteraard verkrijgbaar in verschillende kleuren. Heb je je keuze gemaakt? Je kunt je UTP-kabel online kopen. Zo blijf je verbonden!