Satyam is de vierde software exporteur van India en zet jaarlijks zo'n 2 miljard dollar om. De firma kreeg in februari al een tijdelijke schorsing en werd afgelopen september tot 2016 in de ban gedaan.

De Wereldbank maakte de maatregel tegen Satyam deze week bekend na speculatie in de pers. De straf is het gevolg van "onjuiste beloning aan bankmedewerkers" en "een gebrek aan onderbouwing van rekeningen" door Satyam.

Aandelen met korting

Satyam verdiende tussen 2003 en 2008 miljarden dollars aan opdrachten van de Wereldbank en zou daarbij herhaaldelijk over de schreef zijn gegaan. Zo werd de chief information officer (CIO) van de bank in 2005 ontslagen omdat hij met korting aandelen van Satyam zou hebben gekocht in ruil voor contracten. De Wereldbank zou in 2006 aangifte hebben gedaan tegen de firma.

Satyam ontkent de beschuldigingen. De outsourcer eist excuses en wil dat de Wereldbank zijn verklaring intrekt.

Fox News weet ook te melden dat Satyam spionagesoftware zou hebben geïnstalleerd op de systemen van de bank. De bank ontkent deze berichten.

Vriendjespolitiek

Ook in India zelf ligt Satyam onder vuur. Vorige week bood de firma 1.6 miljard dollar voor twee bouwbedrijven. Volgens critici speelden persoonlijke belangen daarbij een te grote rol. De twee bedrijven zijn namelijk in handen van de zoons van een commissaris van Satyam.

Na het nieuws van de geplande overname dumpten investeerders hun aandelen en daalde de koers met 55 procent. Satyam draaide zijn besluit noodgedwongen een dag later weer terug. Na de rel rond de Wereldbank zakte de koers van het aandeel Satyam opnieuw in, ditmaal met 15 procent.