Dat concludeert de internationale brancheorganisatie voor de muziekindustrie IFPI. Vorig jaar is de verkoop van downloads voor de pc of de mobiele telefoon met 85 procent gestegen. Dat komt neer op 11 procent van de wereldwijde muziekverkopen, aldus de IFPI. In 2004 bedroeg het aandeel van de digitale muziekverkopen nog 2 procent.

Overigens is Apple verantwoordelijk voor de meeste muziekdownloads. Volgens de IFPI komt ongeveer 70 procent van de betaalde downloads bij Apple vandaan.

De totale omvang van de wereldwijde muziekverkoop is in 2007 voor de zevende keer op rij gedaald, concludeert de IFPI. De verkopen kwamen uit op 19,6 miljard dollar, 5 procent minder dan in het jaar daarvoor, aldus de muziekorganisatie.

IFPI-voorzitter John Kennedy is teleurgesteld over de verkopen van cd's. "We hadden gehoopt dat de daling van de cd-verkopen zouden afnemen nu de verkoop van digitale muziek in de lift zit. Maar hoewel de digitale verkopen volgens verwachting zijn gegroeid, zijn de verkoopcijfers van cd's verder gedaald dan verwacht", reageert Kennedy.