Dit blijkt uit een ranglijst die is opgesteld door de Fiber to the Home (FTTH) Councils van Azië, Europa en Noord-Amerika. Deze nieuwe ranglijst werd vandaag vrijgegeven door de jaarlijkse conferentie in parijs van de FTTH in Europa.

Volgens de statistieken, die eind 2007 zijn verzameld, zijn er veertien economieën waar meer dan één procent van de huishoudens direct verbinding heeft met een snel glasvezelnetwerk. Tijdens de vorige meting die in Juli vorig jaar werd vrijgegeven waren dit er nog maar elf. Nieuwkomers op de lijst zijn Slovenië, IJsland en Singapore.

2007 beste jaar

Wereldwijd gezien was 2007 het beste jaar voor nieuwe afnemers van de diensten van FFTH, voornamelijk dankzij sterke groei in Japan, China en de Verenigde Staten. In totaal zorgden die landen voor het koppelen van zes miljoen huishoudens aan het glasvezelnetwerk.

Joeri Van Bogaert, hoofd van de FTTH Council Europe is positief: "Deze industrie maakt een ontzettend gezonde groei door, zowel in Europa, waar we meer dan een miljoen verbindingen hebben, en wereldwijd. Dit fenomeen wordt aangedreven door iets dat nooit vaart mindert en daarom consumenten voortdurend laat verlangen naar hogere bandbreedte."

Sterke groei voor Aziatische landen

De nieuwe ranglijst laat eveneens zien dat de Aziatische economieën het hardst groeien op het gebied van marktpenetratie van glasvezel. Zuid-Korea staat op dit moment bovenaan, met een percentage van 31,4 aan huishoudens die zijn verbonden met een glasvezelnetwerk.

Hong Kong staat op de tweede plaats met 23,4 procent, gevolgd door Japan met 21,3 procent. Zweden volgt op een stevige afstand. Slechts 7,1 procent van alle huishoudens zijn daar verbonden met een glasvezelnetwerk. Nederland staat op een twaalfde plek, met iets meer dan 1 procent.

Verenigde Staten blijven achter

De Verenigde Staten staan slechts op de achtste plaats, maar wist daarmee wel drie plaatsen te winnen ten opzichte van vorig jaar. Reden hiervoor is de verdubbeling van het aantal glasvezelhuishoudens, van 1,1 procent naar 2,3 procent. Nieuwkomers Slovenië en IJsland konden zich direct achter de Amerikanen scharen met een negende en tiende plek.