Mijn idee: wat als ik nu geen extra software op mijn net aangeschafte laptop installeer. Wat nu als mijn browser de toegang tot mijn online leven en werk is? Dus geen Office aan boord, geen software om taken of notities te organiseren. Lekker kaal. Geen vervuiling. Misschien dat mijn apparaat dan snel blijft. Internet als computer, de laptop als werkstation.

Waarom zou ik dat leven in 'the cloud' willen? Op de eerste plaats omdat ik zelf slecht in backups regelen en organiseren ben. En zelfs mensen die daar beter in zijn dan ik, hebben de voorbeelden dat bij een inbraak zowel het origineel als de backup door de dief in de achterbak is geladen. Ik denk en weet dat bijvoorbeeld Google en Flickr veel beter en betrouwbaarder zijn in goed beheer van mijn materiaal dan ikzelf. Dat geeft rust, dat geeft vertrouwen.

Maar er is meer. Wie online gereedschap gebruikt kan prettig en doelmatig samenwerken. Samen aan documenten klussen zonder versiebeheer, samenwerken zonder op dezelfde lokatie te zijn. En tot slot is het handig om altijd en overal waar een computer met internet staat toegang tot al je gegevens en documenten te hebben.

Mijn eerste week 'in the cloud' zit erop. Google is een belangrijke spil in mijn werk. Gmail is prima waar het mail betreft, Google Calendar is een handige deelbare agenda, Google Docs vervangt in zijn eentje Office. En voor todo-lijsten (Remember The Milk), presentaties (Sliderocket), foto's (Flickr) en tal van andere zaken heb ik goede alternatieven. Werkt lekker, werkt goed.

Maar toch, maar toch. Meest favoriet blijken de programma's die een combinatie van online en offline hebben. Software lokaal op de computer met als voordeel snel en altijd werkend (want helaas is nog niet overal wifi en is G3 als mobiel netwerk ook nog niet wat het zijn moet), gecombineerd met een automatische gesynchroniseerde webversie zodat backups altijd op orde zijn en de eigen computer niet nodig is om toch bij alle spullen te kunnen.

Het beste voorbeeld daarvan is Evernote, een tool om eenvoudig notities te maken en ordenen gecombineeerd met tekstherkenning zodat foto's met woorden ook makkelijk doorzoekbaar en vindbaar zijn. Evernote heeft een lokaal draaiende applicatie, een mooie webversie en ook nog een editie voor de mobiel zoals de iPhone. Evernote combineert de kracht van twee werelden.

Maar Evernote is nog een uitzondering. Google bijvoorbeeld heeft de techniek van Google Gears op de achtergrond klaar om lokaal op je computer info en inhoud op te slaan, maar gebruikt het zelf nog nauwelijks.

Conclusie: we zijn goed op weg, de cloud zit eraan te komen, maar zolang internet nog niet overal en altijd in goede kwaliteit voorhanden is, zijn lokale versies van software en documenten nog altijd nodig.

Nog even.