De kwaliteit van het kantoormateriaal en de it-apparatuur is van groot belang voor het welzijn van de medewerkers. Toch is ergonomie op de werkplek een ondergeschoven kindje. Tot die conclusie komt Viewsonic Europe dat in februari een onderzoek liet doen onder 1500 Britse kantoormedewerkers.

Veel kantoormedewerkers zitten te lang aan één stuk achter hun computer. Volgens het onderzoek werkt 46 procent van de ondervraagden zes uur of meer achter hun pc. Van hen neemt ongeveer de helft niet de regelmatige pauzes die ze zouden moeten nemen volgens ergonomische richtlijnen, aldus de onderzoekers.

De situatie is vooral alarmerend bij jonge medewerkers. Mensen tussen de 16 en 24 jaar werken het langst achter een beeldscherm zonder de voorgeschreven pauzes te nemen, zo is uit het onderzoek (pdf) gebleken. Hierdoor lopen ze meer kans op klachten zoals hoofdpijn.

Overigens komen andere klachten ook vaak bij beeldschermwerkers voor. Naast hoofdpijn, klagen veel medewerkers over vermoeide ogen (77 procent) en een pijnlijke rug (71 procent).

Hoewel veel kantoorpersoneel zegt ergonomie op de werkplek belangrijk te vinden, heeft slechts één op de vijf daarover wel eens bij zijn baas geklaagd. Tweederde van de medewerkers zou zelfs overwegen om hun baas aan te klagen wegens de gezondheidsrisico's.

Naar aanleiding van het onderzoek heeft Viewsonic een website opgestart, monitorvictims.com, waarop onder meer tips staan om de werksituatie te verbeteren en om de signalen van klachten vroeg te herkennen.