Een anonieme koper heeft zaterdag 671.400 dollar neergetikt voor een nog werkende Apple 1. Dat is veruit het hoogste bedrag dat ooit is betaald voor eerste Apple-computer, die in 1976 door Steve Jobs en Steve Wozniak eigenhandig in elkaar is gezet. De makers verkochten het apparaat destijds voor het ludieke bedrag van 666,66 dollar, wat vandaag de dag zo’n 2,724 dollar zou zijn geweest.

Rijke entrepreneur

Maar 37 jaar later heeft “een rijke entrepreneur uit het Verre Oosten” er op een veiling in het Duitse Keulen omgerekend iets meer dan 519.000 euro voor over, zo meldt The New York Times na een gesprek met de eigenaar van veilinghuis Auction Team Breker. Er zijn naar schatting 200 Apple 1's gebouwd, waarvan er naar verluidt nog zes in werkende staat verkeren.

De Apple 1 is door Apple-grondlegger Wozniak eigenhandig ontworpen. De eerste Apple-pc bestaat uit niet meer dan een eenvoudig moederbord, maar is historisch gezien revolutionair vanwege de combinatie van een microprocessor met een monitor, bestuurd door een toetsenbord. Componenten die gebruikers er wel zelf bij moesten kopen.

Fel begeerd pronkstuk

Tegenwoordig is de Apple-pc een fel begeerd pronkstuk. In november betaalde iemand bij hetzelfde veilinghuis nog 640.000 dollar voor een werkende Apple 1, terwijl in juni 2012 nog 374.500 dollar werd betaald bij een veiling in New York. De pc blijkt ook steeds meer waard te worden aangezien er in 2010 een Apple 1 voor 213.000 dollar over de toonbank ging bij een veiling in Londen.

In Keulen kreeg de nieuwe eigenaar er de originele handleiding bij. Bijzonder is ook de bijgekomen brief door Steve Jobs aan de oorspronkelijke eigenaar Fred Hatfield, een gepensioneerde elektrotechnicus uit Louisiana, waarin Jobs een aanbieding doet om voor 400 dollar extra de Apple 1 in te ruilen voor een Apple II-moederbord. Hatfield weigerde dit.