De meningen binnen de Higher Speed Study Group (HSSG) van het IEEE zijn al maanden verdeeld. Aanleiding is de vorming van een nieuwe ethernetstandaard, waarbij de gebruikte doorvoersnelheid het struikelblok is.

Het ene deel van de werkgroep wil een standaard voor 40 Gbps, terwijl het andere deel een standaard voor 100 Gbps wil opstellen.

Volgens 40 Gbps-voorstanders is het een noodzakelijke, eenvoudige en kosteneffectieve tussenstap die serieuze kans van slagen heeft. Tegenstanders menen echter dat het voor onnodige vertraging van de 100 Gbps-versie zorgt.

Eind vorig jaar was er bij de HSSG nog geen vuiltje aan de lucht. In januari lieten de voorstanders van 40 Gbps echter van zich horen. De toekomst van de werkgroep hing – als gevolg van de verdeeldheid - aan een zijden draadje.

Tijdens een bijeenkomst zijn de twee kampen het eens geworden over het feit dat ze het niet met elkaar zijn eens. Als gevolg hiervan zal de werkgroep werken aan één standaard, genaamd IEEE 802.3a, die zowel 40 Gbps als 100 Gbps dekt. Bron: Techworld