De economische crisis treft de Nederlandse ict-sector hard. In 2010 zitten 18.000 werknemers zonder baan. Ook daalt de omzet dit jaar met 5 procent. Of de markt zich daarna gaat herstellen is nog zeer de vraag. Dit blijkt uit onderzoek van AME Research en Landman Consultancy.

Werknemers thuis

De gebruikte gegevens zijn afkomstig van 110 Nederlandse ict-bedrijven. Het rapport is gebaseerd op de prognoses die het Centraal Plan Bureau vorige week bekendmaakte. Toen werd bekend dat iets minder dan 9 procent van de bevolking in 2010 geen werk meer heeft. In de ict-sector worden dit er meer en zit 12 procent van de 150.000 werknemers volgend jaar thuis.

Massaontslag is echter een ‘riskant middel’ om kosten te besparen, concluderen de onderzoekers. De tactiek van HP waarbij personeel om loonsverlaging gevraagd wordt, zou beter zijn.

Aankopen uitgesteld, meer in de cloud

Bij bedrijven is te merken dat de ict-uitgaven steeds verder onderaan het prioriteitenlijstje komen te staan, stelt het rapport. Voor de hele linie verwachten de onderzoekers een omzetdaling van 5 procent. Een van de markten die het hardst getroffen wordt in de hardwaremarkt. Hier komt naar verwachting 6,5 procent minder geld in het laatje (5,7 miljard euro).

Oorzaak is het uitstellen van aankopen en cloud computing. “Bedrijven geven wel geld uit aan kritieke processen, maar stellen bijvoorbeeld de aankoop van nieuwe servers uit”, zegt directeur Adriaan Meij van AME. “Ook kunnen bedrijven kosten besparen bij een virtuele omgeving”, zegt hij tegenover Webwereld.

Onderzoeksbureau Gartner voorspelde eerder deze week dat de ICT-bestedingen dit jaar stagneren, maar niet zullen dalen. 

Signalen genegeerd

Het onderzoek wijst verder uit dat de ict-markt eigenlijk in 2000 al ‘over the top’ was, maar dat "die werkelijkheid door veel ondernemingen niet werd herkend", aldus het rapport. “Ook in de huidige periode zien we dat de vroege aanwijzingen voor een naderende crisis stelselmatig worden genegeerd.” Als voorbeeld worden de optimistische voorspellingen van branchevereniging ICT-office genoemd. Deze organisatie voorspelde in januari ondanks de crisis een groei van 1,1 procent.

Duur van crisis onzeker

Over de duur van de terugslag meldt het rapport alleen dat deze crisis ernstiger is dan die van 2000-2003 "omdat de wereldhandel totaal stagneert en het hart van het financiële systeem is ontwricht". Het is volgens het onderzoek nog maar afwachten of dit systeem zich herstelt.

Voor na 2010 wil Meij ook geen enkele voorspelling doen. “Na 2010 is het te onzeker, dat durven we niet te voorspellen”, zegt hij tegen Webwereld.