De klassieke programmeertaal COBOL wordt via een opleiding geleerd aan mensen met een WW-uitkering. De taal die nog altijd een fundamenteel onderdeel uitmaakt van de infrastructuur van met name betaalsystemen, dreigt door een gebrek aan populariteit en onderwijs langzaam te verdwijnen.

De gemeentes Apeldoorn en Zoetermeer bieden in samenwerking met bemiddelaar RestartIT en het UWV een oplossing. Werklozen - ook zonder ICT-achtergrond - worden in een intensieve opleiding van 3 tot 4 maanden omgeschoold tot COBOL-experts.

Analytisch vermogen

De eerste groep deelnemers studeren volgende week af. Zij worden eerst minimaal zes maanden gedetacheerd door RestartIT en gaan vervolgens op zoek naar een vaste baan als COBOL-programmeur. “Het is een voltijdsopleiding waarbij ook veel thuis moet worden gestudeerd. Het niveau van de opleiding ligt rond HBO+ en de deelnemers moeten vooral een sterk analytisch vermogen hebben", aldus initiatiefnemer Hendrik Sardjoe van RestartIT.

Volgens Sardjoe gaat van de huidige COBOL-experts maar liefst 40 procent binnen 3 jaar met pensioen. Er is volgens hem een blijvende behoefte aan programmeurs van de klassieke programmeertaal, die onder meer onderdeel uitmaakt van de infrastructuur van mobiele betaalapps van ING en ABN Amro en pinautomaten. Eerder deze maand bleek dat het gros van universiteiten wereldwijd weigeren om een COBOL-opleiding aan te bieden.

Intellectueel uitdagend

De taal zou niet meer populair zijn onder studenten, niet intellectueel uitdagend zijn en daarom traditioneel worden overgelaten aan het bedrijfsleven zelf. RestartIT hoopt naast het re-integratietraject bij de gemeenten op korte termijn ook soortgelijke opleidingen aan te bieden in samenwerking met Nederlandse Hogescholen. De organisatie belooft geïnteresseerde bedrijven werknemers met een niveau dat vergelijkbaar is met 1,5 jaar praktijkervaring.

Lees meer over het COBOL-project in het achtergrondverhaal op Computerworld.nl