De kracht van de Nederlandse softwaresector wordt nu ook door ABN Amro erkend. In het onderzoek Visie op Technologie, Media & Telecom 2013 wordt naast het bekende gesomber over de economie de loftrompet gestoken over de Nederlandse innovatieve softwaresector. “Ondanks de grote tegenwind, weet deze sector te groeien in 2013. Groeifactoren zijn hierbij de toename van connectiviteit, cloud computing en het nieuwe werken.”

Bedrijven profiteren van BYOD

De investeringen in software door bedrijven worden vooral ingegeven doordat werknemers de investeringen doen in hardware: Bring Your Own Device. Daardoor hoeven bedrijven zelf minder pc’s of telefoons te kopen of te leasen, maar maken ze wel de benodigde software beschikbaar aan hun werknemers. Daardoor zijn ze van veel kosten af, terwijl ze wel het management van de bedrijfsapplicaties in handen houden. Consumenten daarentegen investeren mede door deze ontwikkeling meer in hardware.

Volgens ABN Amro zit het risico nog wel in de startfase. “We horen ondernemers zeggen: hier is minder groeikapitaal, investeerders gedragen zich als banken en banken doen bijna niets”, schrijft Menno van Leeuwen van ABN Amro in zijn column. Hij maakt daarin een vergelijking met de Verenigde Staten, “waar het barst van de durfinvesteerders.” Van Leeuwen pleit voor een beter overzicht van groeikapitaal. “Wij proberen daar als bank een gids in te zijn.”

Nederlandse lonen voordelig lager

Volgens Van Leeuwen is het een voordeel dat in Nederland de lonen lager zijn dan in de VS. Dat maakt ons land “de ideale proeftuin om marktleiderschap te bewijzen.” Volgens hem zijn voor Nederlandse ondernemers “als het eenmaal gaat lopen” internationaal succes onbegrensd. Als lichtende voorbeelden haalt ABN Amro onder meer de Nederlandse (software)bedrijven Layergloss, Spilgames en Ocom aan.

Gisteren kwam ook Nederlands ICT met juichende bespiegelingen over de Nederlandse softwaresector, dat als enige sector in Nederland met groeicijfers van 4 procent te maken heeft. De telecomsector daarentegen heeft het moeilijk, mede door het snel veranderende gebruikersgedrag. Daarnaast moet de ict-sector vrezen voor een demping van de goede resultaten door een oplopend personeelstekort.